Minden titkosszolgálat tagadja, hogy megfigyelték Orbánékat

Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatok munkatársainak öt évvel ezelőtti válaszai szerint nem figyeltek meg politikusokat a Horn-kormány alatt - írja a Magyar Hírlap. Ez az úgynevezett megfigyelési ügy - amelyet az akkori kormányfő, Orbán Viktor robbantott ki - eddig titkos irataiból derül ki. 
Vágólapra másolva!

Feloldották az úgynevezett megfigyelési ügy iratai többségének titkosítását - értesült a Magyar Hírlap. Ezekből többek között kiderült az is, hogy a titkosszolgálatok valamennyi tagjának nyilatkoznia kellett arról 1998 nyarán, hogy részt vett-e politikusok megfigyelésében. Mindegyik nyilatkozó nemleges választ adott. Ezek az információk egy rendkívüli miniszteri értekezletről készült emlékeztetőből származnak, amelyet a szolgálatok főigazgatóinak tartottak.

A megfigyelési botrány 1998 augusztusában robbant ki, amikor Orbán Viktor akkori miniszterelnök bejelentette, politikusokról, közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól közpénzen, törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt a megelőző parlamenti ciklusban. Az ügyet nem sokkal a bejelentés után parlamenti bizottság vizsgálta, azonban a zárt ülések jegyzőkönyveit és számos iratot titkosnak minősítettek. Az akkori ellenzéki politikusok azt nyilatkozták a bizottság munkája során, hogy Orbán bejelentése blöff csupán, amely figyelemelterelésre szolgált.

2003 júniusában az Országgyűlés elnökénél Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kezdeményezte a vizsgálóbizottság iratainak minősítés-felülvizsgálatát. A zárt ülések jegyzőkönyvének vizsgálata után a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hét jegyzőkönyv közül négynek a titkosságát nem tartotta indokoltnak. Három jegyzőkönyv viszont jelenleg is védendő adatokat tartalmaz, ezért azok egyes részeinek minősítése indokolt. A minősített részek a jegyzőkönyvek kis hányadát jelentik, csupán néhány oldal egy-egy bekezdésére, mondatára vagy egy-egy elhangzott névre vonatkoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!