A sértettek fele nem tesz feljelentést

Vágólapra másolva!
A magyarok 65 százaléka tart attól, hogy betörhetnek lakásába, négy százalékuk pedig elképzelhetőnek tartja, hogy bűncselekmény áldozata lesz. Csak 17 százalék véli úgy, hogy a rendőrség szavatolja a közbiztonságot - írja a Magyar Hírlap az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

2002-ben Magyarországon több mint egymillió ember vált áldozattá, ami a hivatalos rendőri statisztikákban szereplő szám (243582) négyszerese - írja a Magyar Hírlap.

A lakosság 45 százaléka úgy véli, hogy Magyarország benne van Európa tíz, bűnügyileg legfertőzöttebb államában. 12 százalék szerint egyenesen dobogósok vagyunk. Kó József, az OKRI tudományos munkatársa szerint azonban a tízezer főre vetített bűncselekmények számát tekintve az utolsók között vagyunk. Érdekes az is, hogy míg a lakosság 58,8 százaléka úgy véli, természetes személyek ellen évente kevesebb mint százezer bűncselekményt követnek el, a valóságban ez a szám ennek a háromszorosa.

Az OKRI tízezer fős reprezentatív mintán végzett felmérést.

Sokan tartanak betöréstől

Ellentmondóak az eredmények a tekintetben is, hogy míg a felnőtt lakosság 9 százaléka gondolja úgy, hogy befolyásolja mindennapi életét a bűnözés, 65 százalékuk tart attól, hogy betörhetnek hozzá.

Egy százalék jelezte, hogy a bűnözéstől való félelmében nem meri elhagyni lakását, közel felük 60 évesnél idősebb.

A felnőttek 4 százaléka egyértelműen további 13 százaléka pedig bizonytalanul, de attól tart bűncselekmény áldozata lesz a jövőben.

A bűnesetek közel felét nem jelentik be

A lakosságnak csak 17 százaléka vélte úgy, hogy a rendőrség képes garantálni a közbiztonságot. 33 százalékuk szerint rossz a közbiztonság, de az EU-csatlakozás reményében ugyanennyien számítanak javulásra jövőre.

A lakosság a bűnesetek közel felét nem jelenti be a rendőrségen - ez feltehetően a rendvédelmi szervek megítéléséből fakad, Irk Ferenc az intézet igazgatója szerint. Az autólopások 28, az autórongálások 75, a rablások 35, a közúti balesetek 40, a testi bántalmazás 46, a szexuális zaklatások 50 százalékában nem tesznek feljelentés a sértettek - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!