Megfenyegették az "átlagosnál primitívebb" testvérpárt

Vágólapra másolva!
Fenyegető leveleket kapott a kártérítés miatt fellebbező, gyilkosság vádjával ártatlanul fogva tartott magyarcsanádi roma testvérpár - nyilatkozta szerdán Kotroczó Béla, a Gán testvérek ügyvédje.
Vágólapra másolva!

"Te mocskos cigány, örülj annak, hogy kaptál enni, inni, miért nem mentek már Indiába, miért rontjátok a magyar levegőt, (...) öltök, raboltok és loptok, (...) kötél a nyakatokra, mert egy lump nép vagytok" - idézett a géppel írt levélből Gán Miklós telefonon a távirati irodának. Tájékoztatása szerint a többi között az is áll a levélben, hogy "dögöljetek meg, ingyenélő senkik".

A másik levélről elmondta, hogy azt kézzel írták, nehezen olvasható. "Lejáratod a cigányokat, (...) a börtönben voltatok, meg is illet, (...) még a kinézeted is gyilkos, (...) szégyellem magam, mint cigány, hogy ilyen cigányok vagytok" - böngészte az írást a telefonban Gán Miklós felesége.

A leveleket a házaspár elmondása szerint Nagykanizsán adták postára, s ők kedden kapták meg. Gán Miklós úgy reagált a történtekre: "szóhoz se tudok jutni". Az ügyvédjükkel még nem egyeztettek a továbbiakról - közölte. "Szívesen tennék feljelentést a levelek miatt, mivel ilyet, hogy kötelet a nyakunkra, meg gyilkosok vagyunk, hát nem vagyunk gyilkosok" - mondta.

Kotroczó Béla úgy vélekedett: a Gán testvéreket egy olyan emberölési ügyben mentették fel a vád alól, amelyben azóta sincs meg az elkövető, s nem derítették még ki az áldozat kilétét sem. Az ügyvéd elképzelhetőnek tartja, hogy "aki azzal az üggyel kapcsolatban állt bármilyen formában, annak kellemetlen a bolygatás, (...) hogy az ügy nem ül el olyan simán". Véleménye szerint az is lehetséges, hogy a nyilvánosságra került kártalanítási ügy kavart indulatokat valakikben, akik nem kedvelik a cigányokat.

Kotroczó Béla a kártérítéssel kapcsolatban elmondta, hogy a fellebbezést a napokban benyújtották a Csongrád Megyei Bíróságra, fenntartották a kérelmet a 2-2 millió forint nem vagyoni kártalanításra. Tekintettel az ügy elhúzódására - tavaly decemberben adták be a kártérítési igényt - kérték a bíróságot, hogy kamatot is állapítson meg a megítélt összeg után.

A Gán testvéreknek a Szegedi Városi Bíróság szeptemberben kihirdetett határozatában az általuk kértnél kisebb összeget (fejenként kétmillió forint helyett 1,2-1,2 milliót) ítélt meg jogszerűtlen fogva tartásuk kárpótlásaként. Az indoklás szerint "a felperesek az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag a majd 15 hónapos elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, amely indokolná a kereseti kérelmükben előterjesztett kártalanítási összeg megítélését".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről