Medgyessy és Kovács jövője a tét

Vágólapra másolva!
Újra a pártvezetők és a miniszterelnök felelősségéig, munkájuk értékeléséig megy el az a vita, amelyet Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese robbantott ki szombaton. A politikus közölte, hogy a szocialista pártban a technokrata és az ideológiai szárny mellett a zsákmányszerző is megjelent. A tét a következő tisztújító kongresszus kimenetele, az MSZP jelöltjének személye 2005-ben a köztársasági elnöki és 2006-ban a miniszterelnöki posztra.
Vágólapra másolva!

Kovács László és Medgyessy Péter munkájának megítéléséről szól az a vita, amelyet Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese robbantott ki szombaton - mondta az [origo]-nak a szocialista párt vezetésének egyik tagja. Szili azt állította, hogy zsákmányszerzők vannak az MSZP-ben, és ezzel azokra gondolt, akik politikai kapcsolataik vagy befolyásuk révén gazdagodtak meg. Kovács László pártelnök ezt lényegében kiegészítette azzal a mondatával hétfőn, hogy elfogadhatatlan, ha valaki politikusként gazdagságra tesz szert.

A pártban változást szorgalmazók korábban is és most is elsősorban Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter befolyását és szerepét támadják, de továbbra sem nyílt eszközökkel. Mint arról az [origo]-ban már korábban beszámoltunk MSZP-s vezetők egy csoportja a nyár végén már kis híján elérte Gyurcsány menesztését, ám az MSZP-frakció vidéki munkacsoportjainak vezetői támogatásukről biztosították a sportminiszter ügyében Medgyessyt. Azóta is úgy értékelik az MSZP elnökségében, hogy Gyurcsány sokat támadott személye ártalmas a pártra nézve. Már csak azt tartják kérdésesnek, hogy Medgyessy mikor értékeli a kormányra nézve is hátrányosnak a helyzetet.

Az MSZP vezetését, illetve a kormányt támadó csoportok számára a tét a következő tisztújító kongresszus. Annak a kompromisszumnak a megkötésétől tartanak, amelynek eredményeképpen egyetlen döntéssel válna köztársaságielnök-jelöltté Kovács László és miniszterelnök-jelöltté Medgyessy Péter. Ha 2005-ig húzódik a kongresszus, akkor szinte elkerülhetetlen a kettős döntés. Ezért a kritikus szárny 2004 őszére tisztújító kongresszust javasol. Az összehívás az elnökség és a választmány joga. Ha nem sikerül erről megegyezni, akkor más módon próbálhatják kikényszeríteni a testület összehívását. A kritikus tábor nem tartja kizártnak, hogy felkérik Szili Katalin elnökhelyettest és Jánosi György választmányi elnököt, hogy mondjanak le. Az ő tisztségeikre ugyanis csak a kongresszus választhat új embert, de akkor már felvethető a többi tisztség megújítása is. Mivel Szili és Jánosi a pártvezetés kritikus hangadói közé tartozik, nem kizárt, hogy egy ilyen javaslatnak nem állnak ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!