Nem függesztették fel Kaltenbach mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hat igen, 328 nem szavazattal és három tartózkodással nem függesztette fel Kaltenbach Jenő kisebbségi országgyűlési biztos mentelmi jogát. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mentelmi jogának felfüggesztését az illetékes parlamenti bizottság nem javasolta.
Vágólapra másolva!

Géczi József Alajos a mentelmi bizottság elnöke indoklásában elmondta: első ízben fordult elő, hogy ombudsman ellen feljelentés érkezett. A kisebbségi ombusdman, Kaltenbach Jenőt a jászladányi polgármester jelentette fel rágalmazás miatt. Az eset érdekessége, hogy a szokásos éves jelentésében foglaltak miatt tették mindezt, amelyet a parlament egyhangúlag elfogadott.

Az ombudsmanok és a képviselők mentelmi joga felfüggesztés esetén nem esik egy kalap alá. Ha ugyanis egy ombudsman mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggeszti, akkor a jogerős felmentő ítéletig (ami akár csak évek után születhet meg) nem töltheti be hivatalát, míg egy országgyűlési képviselő a felfüggesztés után is gyakorolhatja képviselői jogait, egészen egy esetleges jogerős, szabadságvesztéssel járó ítéletig. Abban az esetben, ha mindhárom biztos mentelmi jogát felfüggesztik, akkor nem lenne, aki ellátná feladataikat.

Az ombudsmani intézmény bevezetése (1995) óta most fordult először, hogy egy ombudsman mentelmi jogának kiadását kérték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről