A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Fidesz győzne most vasárnap

Vágólapra másolva!
A Gallup közvélemény-kutatása szerint a Fidesz nyerné meg az országgyűlési választásokat, ha most vasárnap tartanák a voksolást. Miközben az ellenzéki párt valamivel 50 százalék fölött teljesítene, az MSZP egyre kevésbé népszerű, és Medgyessy Péter miniszterelnökről sem gondolták még soha ennyien, hogy rosszul dolgozik. Az emberek nem csak a kormánytól, de általában a politikától is elfordultak: a választók több mint fele vagy nem akar szavazni, vagy nem tudja eldönteni, hogy kit támogasson.
Vágólapra másolva!
A felmérés részletes eredménye a Gallup oldalánhttp://www.gallup.hu/Gallup/release/ppref040130.htm

A Gallup januárban 1015 embert kérdezett meg arról, hogy kire szavaznának, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat. A válaszadók a teljes felnőtt lakosságot reprezentálták. Az idei első ilyen típusú kutatás eredményei szerint az emberek leváltanák a Medgyessy-kormányt.

A felmérés szerint most csak kettő párt jutna be a parlamentbe. A részvételüket biztosra ígérőknek csak 3-3 százaléka szavazna az MDF-re és az SZDSZ-re, így ha ez a két párt önálló listát indítana, akkor nem szerezné meg a bejutáshoz szükséges öt százalékot. A most is parlamenten kívüli pártokkal még ennyien sem szimpatizálnak.

A kétpárti parlamentben a Fidesz szerezne többséget. A biztos választók 54 százaléka szavazna a most ellenzékben lévő pártra, az MSZP csak 36 százalékot kapna. A teljes lakosság körében 32 százalék volt fideszes januárban, és 21 százalék szocialista. Ez a 2002-es választások óta a legkedvezőbb eredmény a Fidesznek és a legrosszabb az MSZP-nek.

Medgyessy Péter miniszterelnöktől is elfordult a többség. Hivatalba lépése óta most a legnépszerűtlenebb, már az emberek 56 százaléka gondolja azt, hogy rosszul végzi munkáját, és csak 29 százalék elégedett vele.

Miközben az utóbbi hónapokban egyértelmű volt Orbán Viktorék erősödése, rengetegen bizonytalanok a dolgukban. Vélhetően a szocialisták szimpatizánsai bizonytalanodhattak el, és ezért igen alacsony lenne a részvétel egy mostani választáson. A válaszadóknak mindössze 47 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni, és tudja is, hogy kire adná voksát. A pártok között a magyarok 61 százaléka tud választani magának kedvencet, de egy részük ennek ellenére nem élne most választójogával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!