A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

16 milliárdért szabadulhatunk meg az azbeszttől

Vágólapra másolva!
A jelenlegi adatok szerint több mint 20 ezer lakást veszélyeztet az azbeszt. A szórt azbesztet - amely háromféle betegséget, köztük tüdőrákot okozhat - főleg két építőipari vállalat alkalmazta a ´70-es, ´80-as években, elsősorban panellakásoknál. Budapesten a Rózsakerti lakótelep a legszennyezettebb. Az azbesztmentesítő programot kezdeményező SZDSZ és a környezetvédelmi tárca szerint 10 év alatt, körülbelül 16 milliárd forintért mentesíthetők a házak az azbeszttől. Jelenleg ugyanakkor még nem tárták fel az összes veszélyeztetett épületet az országban.
Vágólapra másolva!

A fővárosi SZDSZ kezdeményezésére a budafoki önkormányzat - ahol a legnagyobb mennyiségű azbesztet találták a Rózsakerti lakótelepen - azbesztmentesítő alapot hozott létre 40 millió forinttal. A parlament pedig 30 milliós alapot hozott létre, elsősorban az esetleges további szennyeződések feltárása érdekében. A programot a Környezetvédelmi Minisztérium is támogatja.

Az azbesztről bővebbenhttp://www.antsz.hu/aktualis/azbeszt.htm

Az ÁNTSZ honlapján található információk szerint a ´70-es évek elejétől a ´80-as évek közepéig használták Magyarországon az azbesztet, elsősorban szigetelőanyagként. Főleg két cég, a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat és a Komárom megyei Állami Építőipai Vállalat által kivitelezett panelépületekben találtak azbesztet. Az azbeszt háromféle betegséget, köztük tüdőrákot okoz, a megbetegedések túlnyomó többsége halálos kimenetelű. Addig nem veszélyes, amíg a burkolóanyag vagy a szigetelés ép, de ha megsérül, a levegőbe jutó azbeszt belélegezve megszorul a légutakban, és megbetegedést okoz.

Budapesten korábban 124 épületet vizsgáltak át, és az ország egyes területein - főleg a nagyvárosokban - is átvizsgáltak több épületet. Az ország egész területére kiterjedő vizsgálat azonban még nem történt, így valószínűleg további épületekben van szórt azbeszt. A jelenlegi adatok szerint több mint 20 ezer lakás veszélyeztetett. Budapesten a Rózsakerti lakótelepen kívül a XI. kerületben is találtak pár azbesztes lakóházat. Van ugyanakkor több olyan óvoda, iskola, irodaház és szálloda is, amelynek szigeteléséhez azbesztet használtak. Az azbeszt ugyanakkor ezeknél az épületeknél csak a ritkán használt helységekben lett felhasználva, és nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A szórt azbeszt vakolatok mentesítése körülbelül 10 év alatt történhet meg. Ennek költsége négyzetméterenként 30-40 ezer forint, szállítással és a veszélyes hulladék ártalmatlanításával együtt. Mivel az előzetes számítások szerint mintegy 400 ezer négyzetméter felületen található szórt azbeszt eltávolításáról van szó, a várható költség 16 milliárd forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!