A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Alkotmánybírósághoz fordul az orvosi kamara

Vágólapra másolva!
Alkotmányos szempontból aggályosnak tartja a Magyar Orvosi Kamara az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet, ezért a napokban az Alkotmánybírósághoz fordul. Az egészségügyi miniszter csodálkozik, hogy a kamara feltételezi: a tárca és a kormány az állampolgárok jogait akarja sérteni.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet alkotmányos szempontból aggályosnak tartják - mondta Éger István, a MOK elnöke, a szervezet küldöttközgyűlését követő sajtótájékoztatón szombaton. "A közeli napokban egy beadványban kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, nem sérül-e az állampolgárok ellátáshoz való joga (...) a megszorítások révén" - mondta. Hozzátette: a 264/2003-as kormányrendeletben leginkább az intézményi finanszírozással kapcsolatos változtatásokat tartják aggályosnak.

Az egészségügyben az intézményi finanszírozást érintő intézkedések és a kormány jelenlegi takarékossági programja nem sérti az állampolgári jogokat és kötelezettségeket - mondta Kökény Mihály a kamara bejelentésére reagálva. "Csodálkozom, hogy a kamara feltételezi, hogy a tárca és a kormány az állampolgárok jogait akarja sérteni" - mondta az egészségügyi miniszter.

Kökény szerint az úgynevezett teljesítmény-finanszírozási korlátok a közpénzek hatékonyabb, méltányosabb és igazságosabb felhasználását segítik. "Nem tartható, hogy az intézmények pörgetik a teljesítményt és egymás rovására igyekeznek többet kihasítani a közpénzből" - fűzte hozzá.

A kormány megtakarítási intézkedéseit illetően a miniszter elmondta: még csak a keretszámokról született döntés, a részletekről és a költségcsökkentések "belső tartalmáról" a jövő héten dönt a kabinet. Az intézkedések a közvetlen betegellátást, így a mentőszolgálatot és az intézmények működését nem érintik - közölte. A tárca esetében bizonyos beruházások lassításával, igazgatási és működési kiadások, illetve szakmai rendezvények csökkentésével, a pályázati lehetőségek szűkítésével spórolják meg a kívánt összeget.

Éger István elmondta: elnöki beszámolójában tájékoztatta a küldötteket arról, hogy a szaktárca tárgyalást kezdeményezett az uniós csatlakozással kapcsolatos kérdések megvitatására. Az április közepéig tartó egyeztetés-sorozatban napirendre kerülnek majd az orvosi túlmunkával, a munkaerőhiánnyal, az egészségügyi alapellátással és a sürgősségi ellátórendszerrel kapcsolatos kérdések. Álláspontjuk szerint szükség van a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal összehívására is, ahol "kormányokon átívelő" döntéseket
kell hozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!