Milliós kártérítésért perlik az álriasztókat

Vágólapra másolva!
Megelégelték a Hajdú-Bihar megyei rendőrök, hogy egyre több a vakriasztás, ráadásul több esetben valós bűncselekményt próbálnak leplezni azzal, hogy kihívják őket. A megyei rendőrkapitányság a közeljövőben kártérítési próbapert indít a rendőrség egyik megtévesztője ellen. Ha a bíróság a rendőrségnek ad igazat, hasonló perek sokasága indulhat, melyekben akár többmilliós kártérítést is megítélhetnek.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI (Koszticsák Szilárd )
Fotó: MTI (Koszticsák Szilárd )

Kártérítési próbapert készít elő a Hajdú-Bihar megyei rendőrség az egyik megtévesztője ellen, hogy kiderüljön, hasonló ügyekben számíthatnak-e kártérítésre. A megyei rendőrség sajtófelelőse, Gyulai József az [origo]-nak elmondta, hogy megelégelték a számtalan vakriasztást. Ráadásul sok esetben azért hívják ki a rendőröket, hogy ezzel leplezzenek egy valós bűncselekményt. Idén januárban például egy benzinkútrablást jelentettek be az alkalmazottak, majd egy hónappal később kiderült, hogy valójában ők sikkasztották el a hiányzó pénzt. Tavaly egy hajdúszoboszlói szálloda alkalmazottai még lábon is lőtték magukat, ezzel próbálták hihetőbbé tenni, hogy a szállodát kirabolták.

A megyei rendőrség most azt várja, hogy ezen ügyek közül valamelyikben jogerős ítélet szülessen, ezt követően nyújtják be kártérítési igényüket. A hasonló ügyek ugyanis többmilliós költséget okoznak a rendőrségnek, több rendőrt napokig vagy akár hónapokig foglal le a felderítésük. Arról, hogy melyik ügy mennyibe került, pontos nyilvántartást vezetnek, ez alapján szólítják majd fel a vakriasztókat, hogy fizessenek kártérítést. Ha ez nem történik meg, elindítják az első polgári pert, melyben az akár milliós költség megtérítését követelik majd. Az eddigi gyakorlatban hatóság megtévesztéséért néhány tízezer forintos büntetést szabtak ki, ez meg sem közelíti azokat a költségeket, amit az ügyek felderítése jelentett.

Hasonló kártérítési pereket eddig soha nem indított a rendőrség. Ha a próbaperben a bíróság jogosnak tartja majd a rendőrség kártérítési igényét, várhatóan hasonló perek sokasága indul majd el. A megyei rendőrség szerint a vakriasztások száma jelentősen csökkenne, ha a megtévesztőket többmilliós kártérítési összeg megfizetése fenyegetné.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!