Orbán Viktor pert vesztett Lendvai ellen

Vágólapra másolva!
Jogerősen elutasította Orbán Viktor keresetét Lendvai Ildikó ellen a Fővárosi Bíróság, ugyanis a döntése szerint az MSZP frakcióvezetője nem sértette meg a volt miniszterelnök személyiségi jogait a 2002-es országgyűlési választások utáni sajtótájékoztatóján. Akkor Lendvai éles hangon bírálta a távozó kormányt amiatt, hogy "a távozása előtti hetekben 650 milliárd forintot osztott szét, amely jelentős része 'korrupció-gyanús' módon, saját klientúrájának zsebébe vándorolt".
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó 2002. május 23-án tartott sajtótájékoztatóján kiosztottak egy "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" című sajtóanyagot, melyben többek között arról volt szó, hogy az előző kormány "lankadatlanul, szakadatlanul és gátlástalanul mosta át a közpénzt magánpénzzé", illetve, hogy "minden idők legkorruptabb magyar kormánya volt". Bár Lendvai Ildikó nem vett részt a sajtóanyag elkészítésében, illetve ismertetésében, ám a felperese szerint azonosult azzal a sajtótájékoztatón, és így felelősséget is vállalnia kell az abban foglalt személyiségi jogot sértő állításokért.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság ugyan nem fogadta el azt az alperesi érvelést, hogy az "Orbán-kormány" kifejezés csak egy jelzős szerkezet, melynek kapcsán a volt miniszterelnök személyesen nem perelhet. Ám abban már osztotta a Fővárosi Bíróság az alperesi álláspontot, hogy Lendvai Ildikó személyesen nem követett el jogsértést a 2002. május 23-i sajtótájékoztatón, ezért a másodfokú bíróság kedden helyben hagyta, és jogerőre emelte az elsőfokú döntést és elutasította a keresetet, anélkül, hogy a kifogásolt közlést érdemben vizsgálta volna.

Lendvai Ildikó a személyi jogi perben korábban tanúként előadta: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző nap nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználókhoz jutását. Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó bírálta az Orbán-kormányt, mert szerinte a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!