A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Csak a kisebb parlamentről lehet népszavazás

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése értelmében a parlament létszámának csökkentéséről igen, viszont a köztársasági elnök közvetlen választásáról nem lehet népszavazást tartani. Az OVB azért utasította el Murányi József, a köztársasági elnök megválasztásának módjáról szóló beadványát, mert a testület szerint nem lehet csak véleménynyilvánító népszavazást kiírni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Részben elutasította, részben helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azt a népszavazási beadványt, amely a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról és a parlament létszámának csökkentéséről írna ki referendumot. A Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédének elhangzása után nem sokkal - a kormányfőt megelőzve - benyújtott kezdeményezésből az OVB szerint csak a kisebb parlamentről lehet népszavazást kiírni - írja a Népszabadság.

A testület úgy vélte, a köztársasági elnök megválasztásának módjáról azért nem lehet voksolást tartani, mert a beadvány készítője csak véleménynyilvánítól referendumot szeretett volna az ügyben, azaz olyan népszavazást, melynek eredménye nem kötelezi törvény-, illetve alkotmánymódosításra az Országgyűlést. Az OVB szerint azonban nem a a kérvényezőtől függ, hogy véleménynyilvánító, vagy ügydöntő népszavazást kezdeményeznek-e, hanem a referendumot támogató összegyűjtött aláírások számától.

Százezer érvényes aláírás esetén véleménynyilvánító, kétszázezer ezer felett ügydöntő népszavazást kell tartani - írja a lap. Az OVB szerint ezért kizárt, hogy a köztársasági elnökről aláírásgyűjtést folytathassanak, hiszen megfelelő számú támogató aláírás összegyűjtésével kényszerhelyzetbe hozható a parlament.

Az OVB döntése után ugyanakkor a kezdeményező elkezdheti gyűjteni az aláírásokat a parlament létszámának csökkentéséről szóló népszavazás kiírásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!