Újabb árhullám várható a Tiszán

Vágólapra másolva!
Újabb árhullámot várnak a Tisza középső szakaszán, miután sok csapadék esett a napokban és újabb esőzések is várhatóak. Az árhullám jövő héten érkezik Szolnok térségébe, ahol ismét 740 centiméter körüli vízállás várható
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az elmúlt napokban a Tisza vízgyűjtőjén lehullott 20-40 milliméter közötti csapadék hatására ismét megemelkedett a folyó vízszintje, az árhullám április 23-a körül érkezik Szolnok térségébe, ahol ismét 740 centiméter körüli vízállás várható - mondta Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Várhatóan Szolnoknál a 700-750 centiméter közötti vízállás hosszabb ideig jellemző lesz. Ez a mérték a másodfokú árvízvédelmi készültséghez közeli szintet jelent. Szolnoknál csütörtök reggel 724 centimétert mutatott a vízmérce. A maximumot 2000 áprilisában mérték 1041 centiméterrel.

Árvízvédelmi készültség a Berettyón

Árvízvédelmi készültséget rendelt el a Berettyó teljes jobb és bal partján a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A szeghalmi vízmércén 446 centiméteres vízállást mértek, ezért a térségben csütörtök reggel elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Pocsaj és Berettyóújfalu térségében csütörtöktől négy védelmi szakaszon első fokú az árvízvédelmi készültség, de a Berettyó folyamatos vízszintemelkedése várható továbbra is. Borznál a Hortobágy-Berettyó vízszintje a napokban 250 centiméter fölé emelkedhet, így várhatóan ott is elrendelik az első fokú védelmi készültséget. Hajdú-Bihar megyében több mint kétezer hektár van víz alatt, amelyből 400 hektár a vetés, 300 hektár a szántó, 900 hektár rét és legelő, 450 hektár pedig egyéb terület.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!