Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A választott kórházi orvosok kapnak leggyakrabban hálapénzt<br/>

Vágólapra másolva!
Balázs Péter, az úgynevezett hálapénz-bizottság vezetője az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága előtt számolt be a magyarországi paraszolvencia-problémáról. Balázs a hálapénzadás tipikus eseteit ismertette: ilyen a kórházi orvos megválasztása vagy az egészségbiztosító által támogatott szülészorvosok pénzelése.
Vágólapra másolva!

"A magyar társadalmat saját magán kívül senki sem akadályozza az orvosi hálapénz-rendszer felszámolásában, amihez alapot adhat a jelenségről közelmúltban készült szakmai tanulmány" - mondta Balázs Péter, az úgynevezett hálapénz-bizottság vezetője az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága szerdai ülésén.

Balázs Péter, aki a Semmelweis Egyetem népegészségügyi tanszékének vezetője, a parlamenti bizottságot tájékoztatta: az egészségügyi miniszter által létrehozott hálapénz-bizottság a múlt év decemberében készítette el jelentését, amely azóta könyv formájában is megjelent.

Balázs szerint a hálapénznyújtás gyakorlata a közfinanszírozásban működő intézményrendszerben jön létre, tehát a megoldást is ebben a körben kell keresni. "A hálapénz nem azonos a borravalóval, mivel a paraszolvenciát önálló intézkedési joggal rendelkező személyek kapják, a borravalót viszont nem" - mondta.

A szakember a hálapénz tipikus változatai közé sorolta, amikor az adott egészségügyi szolgáltatást az egészségbiztosító teljes mértékben téríti, mégis kapnak pénzt az orvosok, például a szülészeteken. Hálapénzt kap az a gyógyító is, aki két ellátási változatot kínál választékként, például a háziorvos otthon keresi fel a beteget, és nem a rendelőben fogadja.
Legális vagy illegális hálapénz-szolgáltatás lehet az az eset, amikor a kórházban egy-két ágyas szobába kíván kerülni a beteg.

Balázs Péter szerint az egészségügyi rendszerben meglévő hiányok is generálják a hálapénz gyakorlatát, így alakulnak ki például az úgynevezett láthatatlan műtéti várólisták.
"A háziorvosok szabad választása már megvalósult, de a kórházi orvosok egyéni kiválasztása az egyik leggyakoribb eset a paraszolvencia elvárására" - tette hozzá.

A jelenlegi hálapénz-rendszer legravaszabb trükkjének nevezte, hogy az orvosok igyekeznek a magángazdaságban és a közszolgálatban végzett munkájuk határát elmosni, és mindig abba a körbe helyezik magukat, amelyik számukra előnyösebb.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 3.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről