A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Az SZDSZ mégis akar rendkívüli parlamentet

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ-es képviselők támogatják a Fidesz javaslatát, hogy augusztus 19-én tartson rendkívüli ülést a parlament a privatizációról. A kisebbik kormányzópárt azonban nem a privatizáció leállításáról, hanem kiterjesztéséről tárgyalna. Két napja Kuncze Gábor még azt nyilatkozta, hogy fölöslegesnek tartja a rendkívüli ülés összehívását.
Vágólapra másolva!

"A szabad demokrata képviselők szívesen aláírják a Fidesz kezdeményezését a privatizációról szóló rendkívüli parlamenti ülés összehívásáról, mert a liberálisok is fontosnak tartják, hogy az Országgyűlés megvitassa az állami cégek eladásának lehetőségeit." - áll az SZDSZ MTI-hez juttatott állásfoglalásában.

A Fidesz hétfőn jelentette be, hogy augusztus 19-én rendkívüli parlamenti vitanap megtartását javasolják. Az ellenzéki párt a vitanapot az állam privatizációs terveinek szentelné, mert a Fidesz szerint felelőtlenség további vállalatokat eladni. A vitanap megtartásához 72 képviselő aláírása is elegendő, ennél jóval több képviselője van a Fidesznek, vagyis nincs szüksége az SZDSZ-es képviselők támogatására is. Ennek ellenére az SZDSZ szerdán bejelentette, hogy a párt képviselői is szívesen aláírnák a vitát kezdeményező íveket.

Az SZDSZ azonban nem arról akar beszélni, hogy mit ne adjon el az állam, hanem azt vizsgálná, hogy mit lehetne még eladni. Jelenleg a Richter gyógyszergyár, a Bábolnai Rt., a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. és a Nemzeti Tankönyvkiadó eladását tervezi az állam. Az SZDSZ szerint nem állami feladat a csirketenyésztés vagy a könyvkiadás, így ezektől a cégektől meg kell válni. "Magyarország magántulajdonon alapuló piacgazdaság, egy ilyen gazdaságban pedig célszerű magánkézbe adni azokat a cégeket, amelyek beilleszthetők a piac logikájába" - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a privatizációnál ugyanis nem az eladási ár bevételezése a legfontosabb, hanem az, hogy a magántulajdonban lévő cégek hatékonyabban működnek az állami tulajdonúaknál.

Korábban az MDF is jelezte, hogy támogatja a vitanap megtartását, de a kisebbik ellenzéki párt a Fideszszel egyetértésben a privatizáció leállítását követeli. Az MSZP nem akar a nyári szünetben rendkívüli ülést. Korábban Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is azt nyilatkozta, hogy ő nem írná alá a vitanapot kezdeményező ívet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!