Tilos a dölyfös járás az álomrendőrnek

Vágólapra másolva!
Intelligencia, hivatástudat és esztétikum - ez jellemzi az intézkedő rendőrt, legalábbis az Országos Rendőr-főkapitányság szakszerű rendőri intézkedésről szóló oktatóanyaga szerint. Mivel a rendőr hatalma magától értetődő, ezért kifejezetten szakszerűtlen "dölyfös járással, kioktató hangnemmel" nyomatékosítani azt. De legalább ekkora hiba a lezserség, a nyegleség és az agresszív fellépés.
Vágólapra másolva!

"A szakszerűen intézkedő rendőr... hatalmi kommunikációjában érvényre juttatja általános műveltségét, személyiségéből áradó hivatástudatát" - olvasható az Országos Rendőr-kapitányság A rendőri intézkedés szakszerűségének kommunikációs követelményei című oktató anyagában. A tanulmány szerint a szakszerűen intézkedő rendőr gyorsan mérlegel, számos helyzethez képes különböző szerepekkel alkalmazkodni, kommunikációs képességei pedig szerteágazóak. Munkájában "elsődleges szerephez jut a jártasság és a problémamegoldó képesség, vagyis az intelligencia".

A tanulmány szerint az elmúlt években egyre jogszerűbbek a rendőri intézkedések, a szakszerűtlenség miatt azonban sok panasz érkezik a rendőrséghez. "A legáltalánosabban és leggyakrabban megfogalmazott kifogások: udvariatlanság, tiszteletlenség, türelmetlenség, modortalanság, kulturálatlan hangnem, durva, türelmetlen bánásmód, erőszakos, agresszív fellépés, lekezelő stílus, hatalmi gőg, nyegleség, intoleráns fellépés, lezser bizalmaskodás, sértő diszkriminatív bánásmód, esetenkénti trágárság, hogy csak a leggyakoribbakat említsük" - olvasható az anyagban. Ezek kiküszöböléséhez ad számos jótanácsot a tanulmány.

Alaphelyzetben "a napszaknak megfelelő köszönéssel, a polgár nemének, életkorának megfelelő megszólítással és tisztelgéssel" kezdődik a szakszerű rendőri intézkedés. Legalább ilyen fontos, hogy "a rendőr megjelenésére, ruházatára, ápoltságára körültekintő gondot" fordítson, ügyeljen "ruházatának, felszerelésének rendezettségére, esztétikus látványára". A tanulmány számos kínos buktatóra figyelmeztet: "Különösen gépjárműből való kiszállás esetén fordulhat elő óhatatlanul öv alól kihúzódott ingalj, kigombolódott zubbony, félrecsúszott nyakkendő".

A legfontosabb az udvariasság, a határozott hangnem és az erő alkalmazása csak a legvégső eszköz lehet. "Ha szükségét látja, a rendőr megemelheti hangját, és szigorúbb hangot alkalmazva közölheti: a törvény nevében felszólítom, hogy engedelmeskedjék. Ellenkező esetben kényszerintézkedést alkalmazok. Mint látjuk, az elhangzott mondat a legszakszerűbben alkalmazott fenyegetést jelent, még egy esetleges fizikai kényszer lehetőségét is előrevetíti" - mutatja be a szakma mesterfogásait a szerző.

Arra pedig semmi szükség, hogy a rendőr "dölyfös járással, domináns, elnyomó testtartással, lekezelő arrogáns hanghordozással, kioktató hangnemmel" próbálja nyomatékosítani amúgy is magától értetődő erőfölényét. Ez szakszerűtlen eljárás. "A rendőr hatalma ugyanis evidens tény".

Sáling Gergő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről