A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ítéletet hirdetnek a madárpusztítók perében

Vágólapra másolva!
Másodfokú ítéletet hirdetnek kedden az egyik legnagyobb ismertté vált természetkárosítását ügyében. A vád szerint 2001-ben több mint 11 ezer védett madarat lőttek le olasz vadászok magyar vadásztársaságok közreműködésével.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdet kedden a Baranya Megyei Bíróság másodfokon azoknak a magyar és olasz állampolgároknak a perében, akik a vád szerint 2001-ben több mint 11 ezer védett madár lelövésével minden idők egyik legnagyobb ismertté vált természetkárosítását követték el Magyarországon. A vádirat szerint 2001. november 5-én a vámosok az udvari magyar-horvát határátkelőhelyen 40 védett madárfaj 11 ezer 771 egyedének lefagyasztott tetemét találták meg egy olasz hűtőkocsiban. Egy részük cigányréce, haris, és nagy póling, amelyek nemzetközileg is a fokozottan védett fajok közé tartoznak.

A nyomozás során kiderült, hogy a madarak Kalocsa, Baja, Mélykút és Csávoly térségéből származnak. A szárnyasok eszmei értékét akkor 300 millió forintra becsülték, de a rendőrség tájékoztatása szerint a zsákmány, az olasz vendéglők kínálatában szereplő különleges szárnyas ételek áraival számolva, elérte az egymilliárd forintot.

A természetkárosításra úgy kerülhetett sor, hogy vadásztársaságok, vadászatok szervezésével foglalkozó vállalkozások munkatársai a legálisan vadászó olasz állampolgároknak lehetővé tették védett madarak elejtését, befogását is, közreműködésükért pedig alkalmanként jelentős összegű pénzt kaptak. Az ügyészség még 2003-ban, vadászatok szervezésével foglalkozó cégek 6 magyar munkatársa és 5 olasz vadász ellen emelt vádat különösen nagy értékre, bűnszövetségben elkövetett lopás, valamint élő szervezet tömeges pusztulását eredményező természetkárosítás miatt.

Az első fokon eljárt Mohácsi Városi Bíróság idén februárban az első rendű vádlottat jelentős értékre elkövetett lopás, élő szervezet tömeges pusztulását eredményező természetkárosítás miatt 3 év 4 hónap börtönre, négy magyar társa közül hármat 1 év 10 hónap, míg egyet 2 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt. Egy olasz vadászt 3 év 4 hónap börtönnel sújtott, további két olasz vadász pedig 1 év 5 hónap, illetve 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Két vádlottat, egy magyar és egy olasz vadászt felmentett. A bíróság az olasz elítélteket mellékbüntetésként 4, illetve 10-10 évre kiutasította Magyarország területéről, továbbá több vadászt kollektíven, 15 millió forint kártérítés fizetésére kötelezett és évekre megtiltotta, hogy vadászattal, valamint vadászatok szervezésével foglalkozzanak. A vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen, így ügyük a Baranya Megyei Bíróságra került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!