A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fidesz: Hitler szlogenjét másolta az MSZP

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint kísértetiesen hasonlít egy náci jelmondatra az MSZP szlogenje, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hirdetésein szerepel. Az [origo] által megkérdezett történész szerint nem egyértelmű az összefüggés, és egyébként is akkor van baj, ha egy párt utal rá: a jelszó eredeti értelmében akar eljárni.
Vágólapra másolva!

Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyszer és mindenkorra állítsa le azokat a hirdetéseket, amelyben egy "náci jelszóhoz kísértetiesen hasonló" szlogennel kampányol. A politikus kijelentette: Gyurcsány Ferenc hirdetése úgy szól, "Van egy ország. Van egy ember. Van egy program", míg Adolf Hitler hirdetése 1938-ban úgy szólt, "Egy nép. Egy birodalom. Egy vezér". Ez az a pillanat, amikor nem lehet hallgatni, meg kell szólalni a "hétköznapi, egyszerű emberi tisztesség védelmében" - hangoztatta Deutsch-Für Tamás.

A képviselő felszólította a miniszterelnököt, hogy még ma kövesse meg azokat az embereket, akikben szlogenjével félelmet és rettegést keltett. Mindegy, hogy a hirdetés szövege akarva, vagy akaratlanul, "minősíthetetlen szándékoktól vezetve, vagy egy kampánykitaláló ember elemi történelmi ismereteinek hiánya miatt" történt ez - fogalmazott Deutsch-Für Tamás. Szerinte "Gyurcsány Ferenc hirdetéseinek beszédmódja nemzetiszocialista beszédmód, 2006-ban, Magyarországon ennek nincs helye".

Meglepő, ha egy olyan párt frakcióvezető-helyettese beszél áthallásokról, amelyik - ha hatalmi érdekei úgy diktálják - gátlás nélkül kokettál a magyar szélsőjobbal - reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője. Nyakó szerint az emberek még emlékeznek Kövér László "köteles" beszédére és a Fidesz jelszavára: "egy a tábor, egy a zászló".

Áthallás akkor van, ha a jelenlegi politika valamilyen módon utal arra, hogy a jelszót a korábbi értelmében akarja használni - mondta az [origo] kérdésére Ungváry Krisztián történész. Szerinte az idézett jelmondat német, és Magyarországon nem annyira ismert, ezért nem is egyértelmű az összefüggés. Mint mondta, nincs nagy választék politikai jelszavakból, például a szabadság, egyenlőség, testvériség jelmondatot is sok párt használta már. A baj az, ha egy párt utal arra, hogy az eredeti jelszó értelmében kíván eljárni, de Ungváry Krisztián nem lát arra utaló jelet, hogy az MSZP führeri párt kíván lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!