Idén is kitörhet a húsvéti sonkaháború

Vágólapra másolva!
Közeleg a húsvéti sonkaszezon, készülődnek termékeikkel a húsipari vállalkozások és a kereskedők, eközben az állat-egészségügyi szakemberek egymás után lepleznek le titkos húsraktárakat - írja a Népszabadság. A vásárlók jelentős részének nincsenek megfelelő ismeretei arról, miben különbözik például a parasztsonka a gyorspácolt sonkától.
Vágólapra másolva!

A hazai húsipari vállalkozások számára meghatározó jelentőségű a húsvéti időszak a füstölt áruféleségek iránti kereslettel. Ezért is retteg az egész húsipar az egyre élesebb importversenytől, illetve attól, hogy megismétlődnek a tavaly történtek, amikor az olcsó szlovák sonkák "letörték" az árakat. Bár erről pontos információk még nincsenek, a lap úgy tudja, hogy északi szomszédunk húsosai 1-2 millió kiló füstölt áruval készülnek a magyar piacra a húsvéti szezonban.

Közben sajtókampánnyal készül a kisebb húsipari vállalkozásokat tömörítő Húscéh a húsvétra, a vásárlók figyelmét akarják felhívni arra, hogy a különféle sonkák közt milyen különbséget lehetnek. Danks Emese, a Tesco szóvivője pedig a szezon előtt annyit árult el, hogy a húsvéti húskínálatuk "99 százaléka" magyar, csak egy terméket, a füstölt lapockát hozzák Szlovákiából, de ennek mennyiségét nem közölte. Kovács László, a Pick- Délhús-csoport vezérigazgatója elmondta, hogy idén, a nosztalgia jegyében hagyományos paraszti módszerrel tartósítják a termékeiket. A vezérigazgató is fontosnak tartaná a fogyasztók ismereteinek bővítését.

A húsvéti sonkafélék közül a csúcstermék a több héten át pácolt parasztsonka, illetve parasztlapocka, amelynek a kilónkénti fogyasztó ára több mint 2000 forint. A következő kategória a nitrátos, nitrites sóval tartósított, de egyéb adalékokat nem tartalmazó hús. Ezek kilónkénti ára ezer forint körül van. Az adalékokat is tartalmazó, gyors pácoláson átesett húsok alkotják a harmadik, legolcsóbb kategóriát.

Az elmúlt másfél évtizedben dinamikusan megnőtt az élelmiszer-féleségek száma, Biacs Péter, a Magyar Élelmezés-ipari Tudományos Egyesület elnöke szerint ez az egyik magyarázata annak, miért több az élelmiszer-minőséggel összefüggő probléma évről évre.

Az elmúlt év statisztikáiból kitűnik, hogy az Európai Unión belül minden napra két élelmiszer-biztonsági botrány jut. Az elmúlt hetekben Magyarországon is megdöbbentő mennyiségű, ismeretlen helyről származó, illetve nem megfelelő minőségű húst lepleztek le a hatóságok. Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára szerint a húspiac megtisztítása érdekében dicséretes a hatóságok munkája, ám nagyobb szigorra, teljes nyilvánosságra és a szándékosan vétők felfüggesztésére, működési engedélyük visszavonására is szükség lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!