A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Gyurcsány azonnal folytatja a kampányt

Vágólapra másolva!
Bejelentette az MSZP győzelmét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt. A tömeg Gyurcsány beszéde alatt folyamatosan azt skandálta, hogy "Megcsináltuk", "Belehúztunk". A Köztársaság téren narancsos buktát osztogattak a szimpatizánsoknak. Tudósítás a szocialisták választási rendezvényéről.
Vágólapra másolva!

Tomboló öröm fogadta Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezérkarát a Köztársaság téri sátorban. A szimpatizánsok többször is félbeszakították a miniszterelnök beszédét "húzzunk bele", "belehúztunk" közbekiabálásokkal.

Valami olyasmit tett Magyarország ma este, amit a rendszerváltás óta még soha, úgy döntött, hogy a kormányzó koalíció folytassa a kormányzást - kezdte beszédét a miniszterelnök. Az első fordulót az MSZP megnyerte, az MSZP győzött, Magyarország pedig nyerni fog - jelentette ki. "Istenemre mondom, két hét múlva pedig azt fogom mondani, győztek mindazok, akik azt akarták, hogy megalakuljon a második Gyurcsány-kormány" - mondta a miniszterelnök, de szavai belevesztek a közönség skandálásába: "megcsináltuk".

"Ez a ti győzelmetek, köszönöm nektek, köszönöm Magyarországnak" - mondta, de rögtön hozzátette: még nincs vége a választásoknak, kemény küzdelem vár még a szocialistákra. "Ha jól csináljuk a következő két hetet, győzni fogunk. A ma este az ünneplésé, de holnap a kampány folytatódik. Ezért délután 4-re a Batthyány-örökmécseshez várjuk mindazokat, akik azt mondják, gyerünk, szocialisták, húzzunk bele" - zárta szavait Gyurcsány Ferenc.

Hiller István pártelnök köszönetet mondott azoknak, akik elmentek szavazni, akik az MSZP-re szavaztak és azoknak, akik a győzelemért dolgoztak. Ez a győzelem nem jöhetett volna létre, ha nincs Gyurcsány Ferenc - jelentette ki. A tömeg "bajnokcsapat"-skandálással válaszolt.

Az MSZP kampánydalát énekelve oszlott fel a tömeg, az aktivisták narancsos buktát kínálgattak. A politikusok távozása után kiürült a tér.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nem örülnek a szocialisták az MDF parlamentbe kerülésének. Az utolsó pillanatig reménykedtek a Köztársaság téren, hogy nem éri el az 5 százalékos küszöböt a demokrata fórum, mert így javultak volna a koalíció esélyei. Tragédia nincs, de jobb lett volna, ha nem jutnak be - kommentálta szűkszavúan a történteket az elnökség egyik tagja az [origo]-nak, de ennél többet nem tudtunk kihúzni belőle.

Örülünk, hogy a mérsékelt jobboldali erő is bekerült az Országgyűlésbe - ez a hivatalos pártvélemény, Nyakó István pártszóvivő tolmácsolásában. A téren továbbra is kitartanak az üdvrivalgók, de már némileg kevesebben vannak. Hideg lett - indokolta távozását az egyik szimpatizáns.

Korábban örömujjongás és taps fogadta a Köztársaság téren a televízió közlését, mely szerint az SZDSZ átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Lendvai Ildikó frakcióvezető a visszalépésekről nyilatkozik: az első forduló után azonnal megkezdik a tárgyalásokat az SZDSZ-szel a második fordulós visszalépésekről.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP is hajlandó-e visszalépni a szabad demokraták javára, azt válaszolta: matematikailag annak van értelme, hogy a jobban szereplő javára lépjen vissza a kevésbé eredményes jelölt, de "két értelmes pártról van szó, biztos vagyok benne, hogy meg tudunk állapodni" - teszi hozzá a frakcióvezető. Lendvai Ildikó a Fidesz választási csalásról szóló vádjaira reagál: a párt már a közvélemény-kutatási adatokat is újra akarja számoltatni. Nem érkezett több bejelentés az OVB-hez, mint máskor - mondja arra a kérdésre, hogy a Fideszhez több törvénysértésről szóló közlés érkezett.

Nagy Szilvia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!