Útlezárással küzdenek a balatoni motorcsónakokért

Vágólapra másolva!
A balatoni motorcsónak-használat engedélyezéséért szervez demonstrációt egy civil szervezet. A szervezők szerint a tiltás megszüntetésével fellendülne a turizmus, és többen jönnének a tóhoz - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Félpályás útlezárást szervez májusban egy civil szervezet a Balaton mellett. A Balatoni Emberek a Balatonért Egyesület azért demonstrál, hogy a hatóságok szüntessék meg a tavon a motorcsónakok és jet skik használatát tiltó rendelkezéseket - írja a Népszabadság. A civilek azzal érvelnek, hogy a korszerű járművek nem rontják a vízminőséget, a strandolók nyugalmát pedig megfelelő szabályrendszerrel lehetne biztosítani. Horváth László, az egyesület elnökségi tagja szerint a tiltás megszüntetése nyomán a motorcsónakos turizmus fellendíthetné a tóparti települések idegenforgalmát.

Balatongyörök polgármestere szerint is bővíteni kell a balatoni szolgáltatások körét, mert a rendezett strandok, a szép táj önmagában ma már ahhoz sem elég, hogy szinten tarthassák a tóhoz látogatók számát. A lapnak nyilatkozó Kiss László Tibor úgy véli érdemes lenne legalább próbaképpen enyhíteni a korlátozáson.

Bóka István, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség vezetője, és a közlekedési minisztérium szerint ugyanakkor a motorcsónakok engedélyezése a családi, a horgász- és a vitorlásturizmust veszélyeztetné. A tárca szerint a motorcsónakok kitiltásának is köszönhető, hogy dinamikusan nő a vitorlások száma a tavon. A minisztérium emellett a széles társadalmi közmegegyezést is hiányolja. A Balaton Fejlesztési Tanács szerint ,űr tárgyaltak a tiltás feloldásáról a balatoni civilekkel, de a töbség elvetette az ötletet - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!