A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiverte a biztosítékot a képviselői gyászpénz

Vágólapra másolva!
Visszavonták azt a törvényjavaslatot, amely bevezette volna, hogy egy országgyűlési képviselő halála esetén, a közvetlen hozzátartozói megkapják hat havi fizetését, nagyjából 1,5 millió forintot. A javaslatot kezdeményező bizottság elnöke szerint ugyanis a közvélemény egy részénél a megszorítások időszakában "kiverte a biztosítékot" a bevezetni kívánt kegyeleti juttatás.
Vágólapra másolva!

Mégsem tárgyalja az Országgyűlés a mentelmi bizottság által benyújtott törvényjavaslatot, amely bevezetné a képviselők hozzátartozóinak járó kegyeleti juttatást abban az esetben, ha a politikus a mandátumának fennállása alatt hal meg.

Az országgyűlési képviselők hat havi, alap- és pótdíjból álló fizetésének megfelelő összeget - ami nagyjából 1,2-1,5 millió forint - az elhunyt politikus házastársa vagy élettársa, ezek hiányában kiskorú gyermeke kapta volna. Kezdeményezői ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt tizenöt év a politikai szereplők számára "nagy testi-lelki-szellemi megterheléssel járt", illetve arra is hivatkoztak, hogy állami vezetők és a polgármesterek halála esetén is létezik hasonló, pénzügyi segítség a családtagoknak.

"Pihentetjük a törvényjavaslatot" - foglalta össze röviden az [origo] kérdésére Géczi József Alajos a visszavonás okát. "A jelenlegi helyzetben, a megszorítások időszakában a közvélemény egy részénél kiverte a biztosítékot ez a nagyon is emberi javaslat" - tette hozzá a bizottság elnöke, aki részleteket nem kívánt elárulni arról, mégis milyen visszajelzések érkeztek hozzájuk.

Annyit elmondott, hogy mind a kormányzathoz, mind a frakciókhoz tiltakozó, "furcsa hangvételű" vélemények érkeztek, és elindult egy "méltatlan viccelődés is" az elhunyt képviselőkkel kapcsolatosan. Pedig egyébként a törvényjavaslatban még az állt, hogy a bizottságban mindegyik párt támogatta az elképzelést.

Géczi József elmondta, hogy a visszavont javaslatot átdolgozzák, hogy később, egy alkalmasabb időpontban, egy érettebb változatot nyújthassanak be újra. Pontosan megmondani nem tudta, mikor állnak ismét elő a napirendről lekerült kegyeleti juttatás ötletével, de szerinte ez nem mostanában lesz.

Gergely Zsófia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!