Újabb törvényjavaslat: vizitdíj, számlaadás, várólista

Vágólapra másolva!
Újabb egészségügyi törvényeket terjeszt az Országgyűlés elé a kormány, a jogszabálytervezetben egyebek mellett az egészségügyi önrész, a betegszámla, az ellátási csomagok és a várólistarendszer kialakítása szerepel. A Fidesz további rombolást lát az egészségügyben, az MDF szintén nem ért egyet a törvényjavaslattal, inkább technikai változtatásokat eszközölne.
Vágólapra másolva!

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi önrész, vagyis a vizitdíj bevezetésével több pénz kerül az egészségügybe, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz a rendszer, a díjfizetés segít visszaszorítani a hálapénzt. A vizit- és a napidíjból összesen 30 milliárd forintos bevétel növekedést várnak.

A vizitdíj 300 forintos összege a kétszerese lehet, ha valaki háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más helyszínen vesz igénybe, valamint 1000 forint lehet a vizitdíj összege, ha valaki ügyeleti ellátást indokolatlanul igényel.

Az egészségügyi tárca vezetője úgy tájékoztatott, a vizitdíj bevezetésével párhuzamosan kötelezővé válik a teljesítésigazolással egybekötött számlaadás. Ennek az a lényege, hogy a beteg közérthető, magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap kézhez, melynek alapján ellenőrizni tudja, a szolgáltató milyen beavatkozást, kezelést kíván a biztosító felé elszámolni, és ezért milyen összeget igényel. Ehhez kapcsolódva kitért arra, hogy a szolgáltató 6000, illetve 2000 forint ellenében a vizitdíj és a napidíj megfizetésére alkalmas kártyát bocsáthat ki.

A sajtótájékoztatón Molnár Lajos a várólistarendszer kialakításáról is beszélt. Mint mondta, a várólistára a kezelőorvos veteti fel a beteget; a lista nyilvános, a sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, és lényeges, hogy nem kérheti a beteg a várólista szerinti rendtől való eltérést. A transzplantációs várólistáról szólva kitért arra, különleges eljárásrendet dolgoznak ki rá, az országos vérellátónál fogják vezetni szigorú rend szerint.

Fotó: Fábián Évi
Mikola István

"Tovább folyik a rombolás az egészségügyben", a kormány "a vak ló bátorságával nyomul" - így értékelte az elhangzottakat Mikola István, az Orbán-kormány egykori egykori egészségügyi minisztere szerdai sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus a bevezetendő vizitdíj kapcsán azt mondta: egyre szégyenletesebb, ahogyan a kormány elüzletiesíti az egészségügyet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a változtatásokkal lényegében megszűnik a szabad orvosválasztás, hiszen megnövelt vizitdíjat kell fizetni annak, aki nem a számára kijelölt orvost vagy intézetet választja. Kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, és nem határozta meg, mi kerülne pontosan a járulékfizetés fejében járó, illetve a kiegészítő ellátáscsomagba.

Mikola István a várólistára vonatkozó kormányzati elképzelésekről azt mondta: különösen fájdalmas, hogy a költségvetési megszorításokat a betegek várakoztatásával hajtják végre, így például előfordulhat, hogy a korán kiszűrt emlődaganatos beteg kezelését csak fél év után kezdik meg.

Az MDF nem ért egyet a kormány vizitdíj-tervezetével. Pusztai Erzsébet, a párt egészségpolitikusa szerint nem elfogadható, hogy hat év lenne a mentességi korhatár. A képviselő úgy véli: inkább tizennégy évnél kellene meghúzni a határt.

Az MDF meghatározná azoknak a súlyos betegségeknek a körét, amelyek esetén nem kellene vizitdíjat fizetni. Ilyen lehet például az epilepszia vagy a cukorbetegség egyes formái - tette hozzá az ellenzéki politikus. Pusztai Erzsébet kiemelte: ahelyett, hogy bizonyos esetszám után válna ingyenessé egy beteg számára az orvoshoz fordulás, inkább az első néhány kezelésnek kellene díjmentesnek lennie.

A Magyar Demokrata Fórum a nevet is megváltoztatná: egészségügyi szolgáltatás elismerési (esze) hozzájárulásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!