Sólyom elébe ment Gyurcsány bizottságának

Vágólapra másolva!
Miközben a kormány egyik bizottsága az egyházi iskolák finanszírozását is szabályzó vatikáni szerződés felülvizsgálatát végzi, addig Sólyom László köztársasági elnök hétfői vatikáni látogatásán arról beszélt, hogy Magyarország semmit sem akar változtatni a szerződésen. A felülvizsgálatot végző bizottság elnöke az [origo]-nak elmondta: Sólyom valószínűleg a magánvéleményét fejtette ki Rómában.
Vágólapra másolva!

A magyar-vatikáni szerződés is szóba került Sólyom László köztársasági elnök és XVI. Benedek pápa hétfői vatikáni megbeszélésén. A találkozót követően a köztársasági elnök arról biztosította Tarcisio Bertone vatikáni államtitkárt, hogy a magyar hatóságok nem kívánnak módosítani az egyházi állam és magyar kormány által 1997-ben megkötött szerződésen. Sólyom László többek között azt mondta, hogy a szerződést sem a kormány, sem az ő személyes álláspontja szerint nem kell felülvizsgálni.

Az államfő kijelentése azért érdekes, mert a Gyurcsány-kormány viszont a jelek szerint azt fontolgatja, hogy hozzányúl a szerződéshez. A vatikáni megállapodás felülvizsgálatára július elején ugyanis egy hétfős bizottságot hozott létre a kormány, amelynek kisebbik koalíciós partnere, az SZDSZ már régóta követeli a szerzőzéds módosítását. Azt, hogy pontosan mire készül a kormány, Hiller István oktatási miniszter sem mondta ki nyíltan, csupán utalt arra, hogy "az egyházak és az általuk fenntartott intézmények finanszírozásában változások várhatók".

A köztársasági elnök mondatait árnyalja viszont, hogy hozzátette: a szerződésben vannak olyan fogalmak, amelyeknek az értelmezése segítene elsimítani a problémákat. Wéber Ferenc kedden érdeklődésünkre mindössze annyit közölt, hogy Sólyom László jelenleg is Olaszországban van. Az államfő azonban valószínűleg a szerződés legvitatottabb részére, az egyházi oktatás finanszírozására gondolt. Ugyanis a vatikáni államtitkár szerint is szükség van "pénzügyileg fontos problémáknak a tisztázására".

Tamás Pál, a szerződést felülvizsgáló bizottság elnöke az [origo]-nak elmondta: Sólyom László csak a magánvéleményét mondhatta el, az államfő ugyanis a bizottságtól eddig semmilyen tájékoztatást nem kért. Tamás hozzátette: a köztárasági elnöknek abban igaza van, hogy a szerződés újratárgyalására valóban nincs szükség, annak egyes pontjait azonban aktualizálni kell. A bizottság már elkészítette javaslatait arról, hogy mely pontokon van szükség a szerződés pontosítására, erről azonban Tamás semmilyen konkrétumot nem akart elárulni.

A vatikáni szerződés 1997-ben jött létre a Horn-kormány és a Vatikán tárgyalásai nyomán. A szerződés legnagyobb vitát kiváltó eleme, hogy kimondja: az egyházi iskolák ugyanolyan pénzügyi támogatást kapnak, mint az állami vagy önkormányzati intézmények. Azonban az egyházi iskolák máshonnan kapják a pénzüket, mint az önkormányzatiak. Az állami normatívák ugyanis - amelyet minden iskola diákonként megkap - a költségek csak körülbelül kétharmadát fedezik.

A maradék harmadot a fenntartótól, vagyis többnyire az önkormányzattól kapják meg az iskolák. Az egyháziak viszont a kiegészítő támogatást is az államtól kapják. Az egyházak erre a kritikára úgy reagálnak: végső soron az önkormányzati pénz is a költségvetésből származik, vagyis ők is csak állami pénzt osztanak szét. Az egyházi iskoláknak adott kiegészítő támogatások lefaragását főként az SZDSZ szorgalmazza. Ezek csökkentése azonban többek között a vatikáni szerződés miatt sem lehetséges.

Szabó András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről