A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak vélemény volt az MSZP lecsalózása

Vágólapra másolva!
Véleménynyilvánításnak számít a Legfelsőbb Bíróság szerint, hogy három fideszes politikus a második forduló előtt tömeges választási csalással vádolta meg az MSZP-t, mert szerintük együtt postázta szórólapjait a hivatalos választási értesítővel. A bíróság szerint ez belefér az alkotmányos véleménynyilvánítási jog körébe, ráadásul a "kiélezett választási kampány utolsó időszakában" egyik párttól sem volt idegen az ilyen szélsőséges megnyilvánulás.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság keddi döntése szerint véleménynyilvánításnak minősülnek a fideszes politikusok azon kijelentései, amelyekben választási csalással vádolták az MSZP-t. Deutsch-Für Tamás, Balsai István és Kupper András pár nappal a második forduló előtt azt kifogásolták nyilatkozataikban és közleményükben, hogy szerintük a választási értesítőt és egy szocialista szórólapot a posta együtt kézbesített ki a választóknak.

A legfőbb bírói fórum döntésével megváltoztatta az Országos Választási Bizottság határozatát. Az OVB április 21-i határozatában még azt állapította meg, hogy a fideszes politikusok megsértették a választási eljárásról szóló törvényt, valamint a választás tisztaságának alapelvét, tehát helyt adott a szocialista Szigetvári Viktor kampányigazgató kifogásának.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint azonban a jobboldali párt kijelentései az alkotmányban biztosított véleménynyilvánításnak számítanak, amely nem korlátozható a választási kampány idején sem. Mint a bíróság megjegyzi: "Az egyébként igen kiélezett választási kampány utolsó időszakában sajnálatos módon egyik párt részéről sem volt idegen az ilyen és hasonló szélsőséges megnyilvánulás."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!