A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kulcskérdésben érzi magát nyerőnek az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Bár az MSZP korábban élesen elutasította a szabad demokraták egészségügyi reformterveit, a liberálisok témafelelőse, Molnár Lajos szerint úgy tűnik, hogy a "koalíció meg fog állapodni a biztosítási rendszer liberális átalakításáról".  Az MSZP-s Schwarz Tibor ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a liberálisok elképzelése szerinti több biztosítós modellről születik majd megállapodás. A HVG és a Heti Válasz szerint már eldőlt, hogy az SZDSZ kapja az egészségügyi tárcát, Molnár azonban kitérő választ adott ezzel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ egészségügyiminiszter-jelöltjének "egyelőre úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció meg fog állapodni a biztosítási rendszer liberális átalakításáról". Molnár Lajos ugyanakkor hozzátette, hogy a programot négyéves periódusra készítik elő, abban akarnak megállapodni. "Nincs jobb javaslat az asztalon, mint a liberálisok javaslata" - mondta Molnár Lajos. Kérdésre válaszolva elmondta: készek bármilyen új, kompromisszumos javaslatról tárgyalni, de egyelőre ilyen javaslat nincs. Hozzátette: a tárgyalások hétfőn folytatódnak.

Újságírói kérdésre, hogy aláírnák-e a koalíciós megállapodást, ha a szocialisták nem fogadnák el a több-biztosítós rendszer bevezetését közölte: "Úgy gondoljuk, hogy van alapja a megegyezésnek, tehát én nem látom veszélyeztetve a koalíciós megállapodás aláírását."

A SZDSZ miniszterjelöltjének nyilatkozatára reagálva az MSZP-s Schwarz Tibor a Klubrádiónak azt mondta, hogy a szabad demokraták kissé visszaléptek a több biztosítós egészségügyi rendszer minden áron való erőltetésétől. Schwarz Tibor nem tartja valószínűnek, hogy a több biztosítós modellről születik majd megállapodás. Ugyanakkor hozzátette, úgy látja, megtalálják majd a közös pontokat a két párt elképzelései között.

A biztosítási rendszer átalakításának kérdésében már korábban jelentős különbség volt a koalíciós felek elképzelései között. Az SZDSZ úgynevezett több-biztosítós modellt vezetne be. Ennek lényege, hogy a több, egymással versengő magánbiztosítón keresztül finanszíroznák az egészségügyi szolgáltatásokat. Az MSZP viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a mostani rendszerhez hasonlóan egy biztosító legyen. Igaz, azt a szocialisták is támogatják, hogy ha valaki tehetősebb, akkor az alapellátáson felül piaci alapon vásároljon magának további egészségügyi szolgáltatásokat.

A HVG és a Heti Válasz úgy értesült, hogy a liberálisoké lehet az egészségügyi tárca. A HVG szerint az SZDSZ megszerezte az egészségügy irányítását, cserébe el kell fogadniuk, hogy egyelőre nem valósul meg a párt programjában szereplő több-biztosítós modell. A tárca irányítójaként Molnár Lajost, a szabad demokraták egészségügyi felelősét, illetve Kóka Jánost, az egyébként orvos végzettségű jelenlegi gazdasági minisztert emlegetik.

A minisztériumok elosztását és személyi kérdéseket illetően Molnár Lajos kitérő választ adott, azt mondta, hogy az SZDSZ nem tárcákhoz ragaszkodik, hanem a programjának érvényesüléséhez. Ez megfelel azoknak a hivatalos szocialista és szabad demokrata nyilatkozatoknak, amelyek szerint személyi kérdésekről csak a koalíciós egyeztetések utolsó szakaszában esik szó. Az [origo] információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartja magát ehhez, és senkivel nem beszél pozíciókról.

Az SZDSZ márciusban jelentette be, hogy a párt egészségügyiminiszter-jelöltje Molnár Lajos, a Liberális Egészségügyi Tanács elnöke, a MÁV Kórház vezetője. Horn Gábor, a liberális párt kampányfőnöke akkor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy feltételként szabják az egészségügyi tárca liberális irányítását a koalíciós tárgyalásokon, ha az SZDSZ a választások után folytathatja a 2002-ben elkezdett munkát.

Tiefenthaler Eszter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!