Könnyű érettségire panaszkodnak diákok

Vágólapra másolva!
Hétfőn írták a magyar érettségit a diákok. Összesen közel százezer középiskolás vizsgázott, túlnyomó részük középszinten. Az általunk megkérdezett tanulók többsége azt mondta, szinte semmit nem tanultak a vizsgára, bár a matektól tartanak. A rendőrség közben bejelentette, azt javasolja az ügyészségnek, szűnjön meg a nyomozás a tavalyi tételbotrány ügyében.
Vágólapra másolva!

Nem találta túl nehéznek a hétfői magyar érettségit az [origo] által megkérdezett diákok többsége. Az [origo] a II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnázium előtt kérdezett tanulókat, többségük azt mondta, szinte semmit nem tanultak rá, inkább a keddi matek érettségitől tartanak. "Az a legnagyobb hülyeség az új rendszerben, hogy régen még volt valami követelmény, most pedig bárki megírja, aki kicsit is intelligens" - mondta el a vizsga után egy érettségiző lány.

Többen mondták azt is, nem lustaságból nem tanultak, hanem mert szerintük a magyar írásbelire nem lehet készülni. Mások szerint viszont probléma volt, hogy a tételek között szerepelt Juhász Gyulával és Márai Sándorral kapcsolatos kérdések is. Ezt azért nehezményezték az [origo] által megkérdezett diákok, mivel egyikükről sem tanultak az iskolában, idáig ugyanis nem jutottak el a tananyagban. (Az érettségizők véleményéről bővebben a második oldalon olvashat.)

Kisebb hibák

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódtak a tavaszi emelt és középszintű érettségi vizsgák: középszinten 91 340, emelt szinten 6290 diák vizsgázott. Idegen nyelvként 63-an vizsgáztak magyarból - heten emelt szinten.

Komolyabb problémákról nem érkezett hír, két iskolában ugyanakkor kevesebb tétel volt, mint ahány diák írásbeli érettségizni akart - közölte az [origo]-val az Oktatási Minisztérium. A tárca közlése szerint az egyik iskolában az igazgató időben észrevette a hiányt, így időben sikerült pótolni a hiányzó csomagokat.

A másik intézményben viszont csak reggel fél nyolckor vették észre a hiányt, az iskola így az OKÉV regionális szervezetétől kért segítséget, ott néhány perces csúszással kezdődtek az írásbelik. A tárca szerint egy településen előfordult az is, hogy a jegyző rossz tételsort adott át az iskolának. A vizsgák lebonyolítása azonban sehol nem volt veszélyben.

A magyar írásbeli érettségiken a diákok magyar helyesírási szótárt használhatnak, a szövegértési feladatsorra 60, a szövegalkotási feladatokra 180 perc állt rendelkezésükre. Az idei érettségi múlt hét pénteken kezdődött, a nemzetiségi nyelv és irodalommal, kedden pedig a matematika írásbelikkel folytatódik.

Szigorú óvintézkedések

Az idén minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült. Ezek közül sorsolással választják ki a megoldandó feladatsort. A tételek a lehető legkésőbb, a vizsganap reggelén kerülnek az iskolákba, az azokat tartalmazó biztonsági tasakokat a vizsgák előtt harminc perccel, a tantestület három tagjából álló bizottság előtt lehet felbontani. A megerősített biztonsági intézkedéseket azt követően vezették be, hogy tavaly tavasszal idő előtt kikerültek az érettségi tételek, ami miatt több tárgyból is új tételsort kellett összeállítani.

A tételek kikerülése miatt a rendőrség eljárást indított, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy a nyomozás megszüntetését javasolja az ügyészségnek. Erről a Népszabadság számolt be először, a lap szerint az NNI azért javasolta a nyomozás megszüntetését, mivel attól nem várható eredmény. Az oktatási tárca tavaly május 9-én tett bejelentést a nyomozó irodánál, mert olyan információk jutottak a minisztérium tudomására, hogy a hétfői magyar tételek már vasárnap este kikerültek egy internetes oldalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről