Engedetlen asszonyokat emlegetnek a rendőrök

Vágólapra másolva!
Engedetlen asszonyát ütlegelő férjről, szexuális igények kielégítésére alkalmas nőkről is lehet olvasni a rendőrség nyilvános honlapján. Az Amnesty International nevű jogvédő szervezet szerint az efféle megfogalmazások olyan káros sztereotípiákat sulykolnak, amelyek miatt gyakoribbá válhat a nőkkel szembeni erőszak.  A rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetője az írók ügyetlenségének tudja be a kifogásolt részleteket, de "sületlen butaságnak" tartja azokat, és megígérte, hogy hamarosan eltűnnek a honlapról.
Vágólapra másolva!

Kínos magyarázkodásra kényszerült nemrég a rendőrség, amikor kiderült, hogy Holdudvar nevű belső fórumára cigányellenes hozzászólások kerültek. A romákat "Gangesz-parti székelyként" és "tenyészgorillaként" emlegető bejegyzéseket író 30 rendőrt januárban továbbképzésre küldték, Bene László országos rendőrfőkapitány pedig kijelentette, hogy a rendőrség elutasítja az ilyen megnyilvánulásokat. Azonban míg a nagyközönség előtt rejtett fórumról kigyomlálták a rasszista hozzászólásokat, a rendőrség nyilvános honlapját böngészve is elő-előkerülnek vitatott mondatok.

"Nem fogta vissza magát a bódult lány láttán" - ezzel a címmel jelentetett meg egy szemérem elleni erőszakról szóló közleményt tavaly a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A rendőrségi honlapon pedig olvasható egy tanulmány az erőszakos közösülésről, amelyben egy azóta nyugdíjba vonult alezredes így fogalmaz: "a 18-50 év közötti korosztály - annak ellenére, hogy az átlagférfi szexuális igényeinek kielégítésére a legalkalmasabb - jóval kevésbé veszélyeztetett rétege az erőszakos nemi cselekményeknek".

Természetes agresszorok és áldozatok

Az Amnesty International (AI) nevű jogvédő szervezet 2004 óta kampányol a nők elleni erőszak megszüntetéséért. Az AI magyarországi igazgatója, Fodor Márk az [origo]-nak azt mondta, szerinte "rendkívül aggályos", hogy a rendőrség nyilvános oldalain ilyen megfogalmazások szerepelnek. Fodor szerint mindkét idézettel az a probléma, hogy természetesnek veszik: a férfiak agresszorként járnak-kelnek, a nők pedig potenciális áldozatok. "Tulajdonképpen rácsodálkozik, hogy a "természetes agresszorok" miért nem támadják meg gyakrabban a "természetes áldozatokat"" - magyarázta a jogvédő, aki hozzátette: az első idézet azt sugallja, mintha a bódult lánnyal erőszakoskodó férfi "természetes ösztöne törne elő, amit vissza kellene fognia, de nem teszi".

Szintén a nőkkel szembeni erőszak beállítása miatt bírálta Fodor azt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrségi hírt, amelyben ez a mondat szerepel: "Szolnokon, kedden délután a Kossuth téren haladt a pár, amikor szóváltás alakult ki közöttük, majd a férj ütlegelni kezdte engedetlen asszonyát." Az AI igazgatója szerint ebben a megfogalmazásban a nő a férfi tulajdonaként jelenik meg, a nőt pedig az ütlegelésben hibásként tüntetik fel, hiszen "engedetlen volt".

"Az ehhez hasonló társadalmi attitűdök és nemi szerep sztereotípiák - főleg, ha az egy hatóság attitűdje is egyben - az Amnesty tapasztalatai szerint a nők elleni erőszak előfordulásának gyakoriságát fokozzák" - állítja a jogvédő. A civil szervezet szerint "ráadásul a hatóság ehhez hasonló megnyilvánulásai a bántalmazás és nemi erőszak áldozatait elrettentheti attól, hogy a rendőrséghez forduljanak."

"Becsúsztak" a mondatok

Miután az [origo] felhívta a rendőrség figyelmét a kifogásolt szövegekre, Csendes Lászlótól, az ORFK Bűnmegelőzési és Esélyegyenlőségi osztályvezetőjétől ígéretet kaptunk arra, hogy azokat hamarosan eltávolítják a honlapról. "Sületlen butaságok, engem is zavarnak" - mondta az alezredes, aki szerint az "ostoba megfogalmazásokat" nem a rendőrök előítéletessége magyarázza, inkább az írójuk ügyetlensége. Csendestől megtudtuk, hogy a rendőrségi honlapra kikerülő írásokat központilag nem ellenőrzi senki, így fordulhatott elő, hogy "becsúsztak" ilyen kétes mondatok. "Előítélet mindenkiben van a világon, de szeretném azt hinni, hogy a rendőrségen belül kevesebb" - jegyezte meg az osztályvezető.

"Az előítélet nagyon mélyen gyökerező dolog. A rendőrök nem rosszabbak, mint a társadalom, csak az ember sokkal jobban megijed, ha náluk vesz észre ilyesmit" - állítja Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola főigazgatója is. Az általa vezetett intézményt kérték fel a cigányellenes fórumbejegyzéseket író rendőrök továbbképzésére. Iványi Gábor szerint sokkal több és hosszabb tréningre lenne szükség az előítéletek legyőzéséhez. "Fontos, hogy a rendőrség tartson önvizsgálatot, ismerjék fel előítéleteiket a nőket érintően is, és számoljanak le velük" - jegyezte meg.

Janecskó Kata

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!