A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A megszelídített Gyurcsányra tesz fel mindent az MSZP

Vágólapra másolva!
Előre leosztott lapokkal készül a hétvégi tisztújító kongresszusra az MSZP. A párt legfontosabb vezető posztjaira csak egy jelölt van, amit a szocialisták azzal magyaráznak, hogy rendkívüli idők jönnek, amikor egységet kell mutatni. A támogatásért cserébe az MSZP hatékonyságot vár a kormányfőtől. Annak örülnek, hogy úgy érzik, tudnak hatást gyakorolni Gyurcsányra.
Vágólapra másolva!

"A miniszterelnök bejelentette, pártelnök szeretne lenni. Ki lenne az a bátor, aki ezek után azt mondja, nem lehet?" - mondta még tavaly októberben az [origo]-nak egy névtelenséget kérő szocialista politikus, akinek jóslata bevált, hiszen szombaton délután az MSZP kongresszusának küldöttei egyetlen elnökjelöltre, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre szavazhatnak, aki a kétnapos kongresszuson várhatóan két beszédet mond majd: szombaton jelöltként, vasárnap pedig megválasztott elnökként.

A pártelnökké választásért cserébe a tagság azt várja, hogy a kormányfő szervezettebbé és hatékonyabbá tegye a pártot, illetve növelje az MSZP társadalmi támogatottságát. Egy, a közelgő kongresszusra hivatkozva, neve elhallgatását kérő megyei elnök szerint Gyurcsánynak és csapatának - akiknek már az irodáikat is kiválasztották - a kongresszus utáni egy hónapban konkrét terveket kell leraknia az asztalra arról, hogyan javítaná a társadalmi kapcsolatokat, milyen képzési programokat indítana, és hogyan finanszírozná a párton belül a különböző programokat.

Szocialista forrásaink szerint a tagság és a parlamenti frakció megelégedéssel vette tudomásul, hogy képes hatást gyakorolni a kormányfőre, aki több ponton is finomított reformelképzelésein, például 2009-ig tolta ki a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló döntés határidejét. A legtöbb konfliktus az egészségügyből származott, ezért a szocialisták gesztusként értékelhették, hogy Gyurcsány évértékelő beszédében néhány fölöslegesnek nevezett intézkedés miatt megrótta Molnár Lajos egészségügyi minisztert.

Az MSZP ugyanakkor annak ellenére is támogatja Gyurcsányt, hogy a kormány által felvállalt konfliktusok miatt a párt támogatottsága, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint tízéves mélypontra csökkent. Erről több szocialista politikus is azt mondta, az MSZP-nek nincs más választása, mint végigcsinálni a reformokat, mert így van esélyük a sikerre 2010-ben, ha azonban visszalépnek, biztosan megbuknak.

Leosztott lapok

A kétnapos tisztújító kongresszuson nem az elnöki poszt lesz az egyetlen, amelyért nem lesz verseny. A jelölési folyamat során, a párton belüli erők úgy egyeztek meg, hogy a jelenlegi egy helyett, két elnökhelyettesi posztot hoznak létre, ezeket Szekeres Imre és Juhász Ferenc jelenlegi alelnök fogja betölteni. Kettőről háromra növelik az alelnöki posztok számát, ezekre három jelölt van: Kiss Péter munkaügyi miniszter, Ujhelyi István államtitkár és Hiller István leköszönő pártelnök.

"A gombhoz varrták a kabátot" - jellemezte a helyzetet egy, szintén név nélkül nyilatkozó szocialista középvezető, aki nem tartja helyesnek ezt a megoldást, de a mostani "rendkívüli helyzetben" megengedhetőnek véli. A korábban idézett megyei elnök szerint azonban semmi kivetnivaló nincs az előre leosztott lapokban, mert lehetőséget adnak mind az öt embernek, aki részt akar venni a párt építésében.

Az MSZP-s politikusok mindegyike megemlítette, hogy a jelenlegi helyzetet rendkívülinek ítélik, amikor a pártnak egységet kell mutatnia, és nem engedheti meg magának, hogy belső viták legyenek. A szocialisták - a Szonda Ipsos felmérése szerint nemcsak a vezetők, hanem a szimpatizánsok is - attól tartanak, hogy újabb utcai zavargások lesznek március 15-én.

Igazi vetélkedés csak a 15 tagú elnökségben az elnök, az elnökhelyettesek, az alelnökök és a frakcióvezető mellett fennmaradó nyolc helyért lesz, ezekre 16-an pályáznak. Behatárolja a lehetőségeket, hogy a nyolcból három helyre nőnek, kettőre pedig fiatal politikusnak kell kerülnie.

Két jelölt közül kell választania a küldötteknek a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöki posztjára is, amelyre a jelenlegi elnök, Keller László volt közpénzügyi államtitkár, törökbálinti polgármester és Bakonyi Tibor, volt budapesti főpolgármester-helyettes pályázik. Ezt a posztot a párton belül azért tartják fontosnak, mert a PEB-elnök részt vehet minden testület ülésén és beleláthat minden könyvelésbe.

Nem lesz azonban ellenfele Puch László pártpénztárnoknak, aki eddig is a legrégebben - 1998 szeptembere óta - hivatalban lévő tisztviselő az MSZP-ben. Mozdíthatatlanságát forrásaink azzal magyarázták, hogy két győztes választási kampány finanszírozása áll a háta mögött, ami jelentősen megnövelte a tekintélyét.

Kovács Áron

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!