Szonda: A többség zavargásra számít márciusban

Vágólapra másolva!
A többség szerint elképzelhető, hogy zavargásokba torkollnak a március 15-i megemlékezések - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A közvélemény-kutatás szerint a lakosságnak alig 22 százaléka szerint lesz nyugodt az ünnep.
Vágólapra másolva!

Az emberek kétharmada számít arra, hogy zavargások lesznek az ünnepen, különösen sokan vélik így a fiatalok (80 százalék) és a fővárosiak (74 százalék) körében - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A közvélemény-kutatásból kiderül: a Fidesz táborának 63 százaléka tartja lehetségesnek az utcai megmozdulások eldurvulását.

Az őszi hasonló események sokat kritizált rendőri intézkedéseit a megkérdezettek 44 százaléka értékelte törvényesnek, 25 százalékuk viszont ezzel ellentétesen vélekedett. A Fidesz támogatóinak körében 54 százalékos azok aránya, akik törvénysértőnek tekintik az őszi rendőri fellépéseket, míg az MSZP hívei kötében 64 százalék azoké, akik szerint nem sértették meg a jogszabályokat a rendőrök. Voltak ugyanakkor olyanok is, akik szerint szigorúbban is felléphettek volna a hatóságok, az ő arányuk 17 százalékos.

A megkérdezettek 33 százaléka vélte úgy, hogy a kormány teheti a legtöbbet azért, hogy nyugodt körülmények között folyjon az ünnep, 23 százalék szerint viszont ez az ellenzéken múlik. A lap szerint a megkérdezettek 25 százaléka annak ellenére ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a politikai elitnek együtt kell tennie azért, hogy méltóságteljesen teljen el az ünnep, hogy ez nem szerepelt a kérdőív válaszlehetőségei között.

Az emberek megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök mondjon-e beszédet a központi megemlékezésen: 30 százalék szerint helyes lenne, ha mondana köszöntőt, másik 30 százalék szerint elég csak, ha részt vesz a rendezvényen Gyurcsány Ferenc - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről