Továbbra sincs béralku Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Nem jött létre megállapodás kedden sem a légi közlekedési munkavállalókat tömörítő szakszervezet és a budapesti repülőtér nagy munkáltatói között a földi kiszolgálásban dolgozók jövedelmének és munkakörülményeinek rendezéséről, ám a szakszervezet március 19-ig nem hirdet sztrájkot, mivel akkor folytatják az egyeztetéseket.
Vágólapra másolva!

A török érdekeltségű, földi kiszolgálást végző Celebi GH kft. új ajánlattal állt elő: öt százalékos alapbér-emelést ajánlott. Ez azonban a szakszervezet szerint "csalóka eredmény", mivel megítélésük szerint a tulajdonos által 2008. szeptember 11-ig kötelezettségként vállalt kollektív szerződésben meg akarják változtatni a munkarendet és a munkaidő-beosztást, ami újabb terheket róna a munkavállalókra, és így az 5 százalék a szakszervezet véleménye szerint szinte semmit nem kompenzálna - tudatta Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője.

A Budapest Airport Zrt. üzemanyag tankoló cégénél, a Rük Kft.-nél kedden a tulajdonos BAA képviselőjével ismertette a szakszervezet a munkavállalók béremelési igényét. A BAA vezérigazgatója Csorba Attila tájékoztatása szerint azt mondta: lesznek tartalékai az egyeztetésnek a tárgyalások folytatására, így az LDFSZ elfogadta, hogy március 19-én a "tartalékkal" folytassák a tárgyalásokat a megállapodás reményében. Az egyeztetések végén a hat légiforgalmi szakszervezet sztrájkbizottsága egyeztetett, közös álláspontjuk szerint a Ferihegyen kialakult helyzetet mielőbb rendezni kell.

Csorba Attila hangsúlyozta: a szakszervezetek a megállapodásban érdekeltek, és el akarják kerülni a teljes, több munkáltatóra kiterjedő munkabeszüntetést, amely kellemetlenséget okozhat az utazóközönségnek, ezért fogadták el a tárgyalások folytatását, ám szerinte úgy tűnik, a Malévnál a menedzsment továbbra sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!