A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Szabó Mátét ajánlja ombudsmannak Sólyom

Vágólapra másolva!
Az ELTE jogi kar politológia tanszékének vezetőjét, Szabó Mátét jelöli emberi jogi biztosnak Sólyom László köztársasági elnök, miután előző jelöltje nem kapott többséget a parlamentben. A pártok a mostani bejelentés után azt mondták, hétfőre eldöntik, támogatják-e Szabót.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté egyetemi tanárt, az ELTE jogi karának politológia tanszékvezetőjét jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Sólyom László. Az államfő erről kedd délután tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióvezetőit a Sándor-palotában. Sólyom ezúttal sem egyeztetett a jelölés előtt a pártokkal.

A jelölt bemutatásakor az államfő azt mondta, Szabó Máté eddigi pályafutása során a civil társadalom és az állam viszonyával, illetve a politikai tiltakozásokkal foglalkozott, azzal, hogy a civil szféra hogyan tud hangot adni a véleményének. Sólyom szerint az eddigi biztosok közül Szabó munkássága áll a legközelebb az ombudsmani tisztséghez.

"Olyan jelöltet igyekeztem találni, aki megalapozott elméleti tudással rendelkezik" - indokolta döntését a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy ez lehet a függetlenség garanciája. Sólyom szerint Szabó független a pártpolitikától, ezért arra kérte a frakcióvezetőket, támogassák a jelöltet.

Az öt parlamenti párt frakcióvezetője a helyszínen egyeztetett zárt ajtók mögött, majd az MSZP-s Lendvai Ildikó ismertette a közös álláspontot, amely szerint hétfőre kialakítják álláspontjukat. Eörsi Mátyás SZDSZ-es frakcióvezető annyit még hozzátett, sajnálják, hogy az államfő ezúttal sem egyeztetett a pártokkal döntése előtt.

Szabó Máté az újságíróknak azt mondta, hogy az államfő egy héttel ezelőtt kereste meg, és rövid gondolkodás után elvállalta felkérést. Ezt azzal indokolta, hogy komoly kihívásnak tartja a posztot. A jelölt szerint előfordulhat, hogy támogatni fogják a pártok, de mivel kétharmados támogatottságra van szükség, azt is elképzelhető, hogy nem választják meg. A politológus hozzátette: ebben az esetben visszatér a munkájához.

Szabó Máté 1956-ban született. Jogászként végzett az ELTE-n 1980-ban, 1999 óta vezeti a politológia tanszéket, 2001-től a Politikatudományi Intézet vezetője. Főbb kutatási területe a politikaelmélet története a XIX.-XXI. században, és a társadalmi mozgalmak, különösen a nyugat-német diákmozgalmak és a zöld szervezetek. Utóbbi témában Sólyommal közösen szerkesztett könyvet1988-ban, Zöld Hullám címmel.

A köztársasági elnök korábban Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét jelölte ombudsmannak, de a Fidesz és a KDNP - illetve néhány kormánypárti képviselő -nem támogatta, így nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. A kisebbségi ombudsmani posztra jelölt Kállai Ernőt ellenben mind az öt párt támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!