A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elkésett kérésével E. Zsanett ügyvédje

Vágólapra másolva!
A katonai ügyészség már vádat emelt kötelességszegés miatt az ellen az öt rendőr ellen, akiket E. Zsanett megerőszakolásával gyanúsítanak. Azzal vádolják őket, hogy a Múzuem körúti erőszak éjszakáján elhagyták a szolgálati helyüket, és futni hagyták az érvényes iratok nélkül autózó lányt, amiért egy, illetve három év börtönt is kaphatnak. A nemi erőszak gyanújában viszont még tart a nyomozás, így a két eljárás egyelőre egymástól függetlenül fog folytatódni.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség szerdán az ellen az öt rendőr ellen, akiket a Múzeum körúti erőszakkal is gyanúsítanak. Az öt rendőr ellen azért indult katonai bűncselekmények miatt is eljárás, mert E. Zsanett feljelentése nyomán kiderült, hogy a kérdéses éjszakán elhagyták szolgálati helyüket. Katonai bűncselekménynek számító kötelességszegést követtek el a rendőrök azzal, hogy engedély nélkül elhagyták a járőrkörzetüket, ez a törvény alapján legfeljebb egyéves szabadságvesztéssel büntethető - mondta az [origo]-nak Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője.

A rendőrök valamennyien a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) kötelékébe tartoztak, hármuk ellen a kötelességszegés mellett hivatali visszaélés miatt is vádat emeltek szerdán. A szóvivő szerint azért, mert amikor észlelték, hogy az igazoltatott lánynál nincs személyi okmány, illetve a jármű alapvető okmányai is hiányoznak - szabálysértési bírság kiszabása vagy feljelentés helyett -, hagyták, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól. Ezért akár három év szabadságvesztés is kiszabható rájuk.

A vádiratot szerdán nyújtotta be az ügyészség a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához, ugyanazon a napon, amikor E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter indítványozta, hogy a nemi erőszak miatti nyomozást is tegyék át a katonai bűncselekmények miatt vizsgálódó katonai ügyészséghez. Az ügyvéd azért kérte az eljárások egyesítését, mert szerinte ezek összefonódnak, hiszen a gyanú szerinti nemi erőszak akkor történhetett, amikor elhagyták a rendőrök kijelölt posztjukat. Ács Tibor csütörtökön az [origo]-nak azonban azt mondta: az ügyet a fokozott érdeklődés miatt igyekeztek minél hamarabb lezárni, és mivel a katonai eljárásban a vádemelés megtörtént, így már nem vehetik át a másik nyomozást.

Tuza Péter szerdán azt is kifogásolta, hogy védencét - miközben ő az egyetlen tanúja annak, hogy a szolgálatban lévő rendőrök hol tartózkodtak azon az éjszakán - ki sem hallgatták, teljesen kihagyták a katonai ügyészségi nyomozásból. Ács Tibor szóvivő ezt csütörtökön azzal magyarázta, hogy erre nem volt szükség, hiszen a büntetőeljárási szabályok alapján felhasználták E. Zsanett vallomását, amelyet a másik eljárás során tett.

Azt továbbra sem lehet tudni, a Budapesti Nyomozó Ügyészség mikorra zárja le a nyomozást a nemi erőszak ügyében. A katonai bűncselekmények elkövetésével már megvádolt rendőrök közül kettőt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három társukat pedig azzal gyanúsítják, hogy bűnsegédek voltak a nemi erőszaknál.

E. Zsanett azt állítja, az öt rendőr május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rebisz kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. Ez az ügy, más rendőrségi botrányokkal együtt, hozzájárult a rendőrség vezetésének lecseréléséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!