Főcukrász felel a halálos szalmonelláért

Vágólapra másolva!
A közétkeztetésben felkínált süteményt készítő cukrászda vezetőjét vonják felelősségre a tavalyi, hat halálesetet okozó szalmonellafertőzés ügyében. A vizsgálat megállapította, hogy több nappal korábban felbontott tojáslét használtak fel, és szennyezett volt a diódaráló is.
Vágólapra másolva!

Vádemeléssel zárult az ügyészségi vizsgálat a tavaly augusztusban, Szombathelyen hat halálesetet okozó szalmonellafertőzés ügyében - közölte a Vas Megyei Főügyészség sajtófelelőse kedden.

Tavaly augusztus 19-én a szombathelyi önkormányzat által nyújtott szociális étkeztetés igénybevevői között tömeges szalmonellafertőzés tört ki. A fertőzés következtében 418 fő betegedett meg, közülük 103 beteg került kórházba, hatan pedig elhunytak - idézte fel az ügyészségi vizsgálatot kiváltó eseményeket Fejes Péter.

Az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy a fertőzést okozó vírus a közétkeztetésben felszolgált süteményből származik. A süteményt egy séi cukrászda készítette, az ételt egy alvállalkozó szállította a kiosztást végző konyhákba. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata személyi felelősséget nem állapított meg.

A főügyészség sajtófelelőse elmondta, hogy az ügyészség több ember halálát okozó, foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a séi cukrászda vezetője ellen.

A vizsgálat több hiányosságot is megállapított, így például azt is, hogy a sütemény készítésekor több nappal korábban felbontott tojáslét és hőkezeletlen diót használtak fel. Szennyezett volt továbbá a diódaráló, a szállítás során pedig megszakadt a hűtőlánc. A cukrászda vezetője nem tett eleget annak a kötelezettségének sem, hogy egy korábban fertőzésen átesett dolgozóját a munkába állása előtt ki kioktassa az élelmiszer-egészségügyi és munkavédelmi szabályokra.

A fertőzés és a megbetegedések közti ok-okozati összefüggések mind a nyersanyagok kezelésében, mind a technológiai folyamatban, mind a kiszállítás során kimutathatók. A sajtófelelős hozzátette, a halálesetek közül négy esetben a fertőzés közvetlen, két esetben közvetett oka volt az elhalálozásnak.

A vétség büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, a bűnügyi költség közel 1,7 millió forint. Az ügyészség nem a cukrászda tulajdonosának, hanem vezetőjének felelősségét állapította meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!