A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A vicces fenyegetős videóktól is óv a szakértő

Vágólapra másolva!
A napokban felfedezett, harccal fenyegető internetes videókat akkor is ki kell vizsgálni, ha nincs mögöttük igazi szervezkedés - véli az [origo] által megkérdezett szakértő. A fenyegetések ugyanis félelmet keltenek, ráadásul az azokban említett eszközök valóban hatékonyak lehetnek a rendőrök ellen.
Vágólapra másolva!

Nem függ a veszély nagyságától, hogy mennyire kell komolyan venni a rendőrök megtámadásával fenyegetőző videókat - véli Szövényi György biztonságpolitikai szakértő azokról az internetes felvételekről, amelyeken maszkos férfiak fegyveres szervezetek nevében a hatóságok megtámadásáról beszélnek. Noha a napokban előkerült fenyegetések valóságtartalmára nincs bizonyíték, a szakértő szerint mindet ki kell vizsgálni.

"Ha egy ilyen videó csak egy hülye vicc, ha valaki csak úgy összevágta, akkor is komoly hatása lehet, mert félelmet kelt az emberekben, elhiteti, hogy létezik ilyen veszély" - magyarázta az [origo]-nak Szövényi. Az egyik, az Indexen közölt videón egy maszkos arról beszél, hogy egy, az északír IRA félkatonai szervezethez hasonló, országosan 2-3 ezer támogatóval bíró csoport fegyverkezik a hatóságok elleni harcra, egy másik felvétel szerint pedig a Magyar Nemzeti Forradalmi Ítélet Végrahajtó Ezred fegyveresei akarnak hamarosan a tettek mezejére lépni.

Bár az utóbbi felvétel akár teljesen hamis is lehet, hisz hallhatóan mesterséges magyar hangot - a hvg.hu szerint a SpeakBoard beszédszintetizátor által hanggá alakított szöveget - vágtak össze egy maszkos férfiról felvett képsorral, a biztonságpolitikai szakértő szerint nem teljesen irreális, hogy Magyarországon az utóbbi időben az IRA mintájára fegyveres szervezetet hoztak létre.

Szövényi György azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy ilyen szervezet rendelkezzen illegálisan tartott fegyverekkel, hiszen a tapasztalatok szerint több ezer ilyen van az országban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy míg Észak-Írországban egy ilyen félkatonai szervezetnek óriási társadalmi támogatottsága van, nálunk az emberek valószínűleg bűnözőnek tekintenék a fegyvereseket. Így, ha létezne is IRA-ról másolt magyar csoport, az - mint fogalmazott - nálunk, támogatottság nélkül valószínűleg léket kapna és elsüllyedne.

Nem találtak számszeríjat

A rendőrség nem is a szervezet(ek) után kezdett nyomozásba, mindkét videó kapcsán lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt indult vizsgálat. Vagyis tulajdonképpen egyelőre csak azt próbálják tisztázni, hogy a videofelvételeken beszélőknek valóban van-e valódi lőfegyverük - magyarázta az [origo]-nak Szentendrei Angéla, a BRFK helyettes szóvivője. Ilyet pedig az eddig őrizetbe vett gyanúsítottnál, az egyik felvételen számszeríjjal fenyegetőző férfinél nem találtak - tette hozzá.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy van-e konkrét veszély, az [origo] által megkérdezett fegyverszakértő szerint azonban a fenyegetők által említett fegyverek elvben tényleg veszélyt jelenthetnek a rendőrökre. Az Index videóján a már őrizetbe vett férfi arról beszélt, hogy számszeríjjal egyszerre három rendőrt lőne át, a másik, maszkos ember pedig azt mondta, hogy a rendőrök védőfelszerelését anyacsavarokkal is át tudnák lyukasztani. A Háború Művészete magazin munkatársa szerint a rendőri védőfelszerelések tényleg nem tudnának ellenállni egyik módszernek sem.

Az anyacsavar is veszélyes lehet

A rendőrségi plexipajzsokat ugyanis nem lőfegyverek ellen tervezték, azoknak elsődlegesen a kődobálás ellen kell védelmet nyújtaniuk, a szakértő szerint ezért egy "jól megcsinált számszeríj" könnyedén átlyukasztja azokat. Ez nem meglepő, hiszen ilyen fegyvereknek a középkori fémpáncélok sem okoztak gondot - mondta, hozzátéve, hogy hasonlóan veszélyes lehet az anyacsavar is, de csak akkor, ha fémcsőből lövik ki puskaporral. Ez azonban könnyen használója ellen fordulhat, a hatszögletű anya ugyanis nagy eséllyel megakad a csőben, és ekkor az a támadó kezében robban fel. "Épp ezért általában nem heccből gömb alakúak a különböző töltények és lövedékek" - magyarázta a fegyverszakértő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy számszeríjas támadóra a rendőrök valószínűleg azonnal tüzet nyitnának, hiszen amint veszélybe kerül az életük, erre lehetőségük van. Minden bizonnyal ugyanez lenne a helyzet a gumilövedékes és légpuskákkal felfegyverkezett támadók esetén is - tette hozzá -, mert bár utóbbiak nem ütik át a pajzsot, a rendőrnek ilyenkor nincs ideje mérlegelni. "Csak azt látják, hogy puskát fognak rájuk, ennyi idő alatt pedig nem tudják eldönteni, hogy az sima légpuska, vagy átalakított fegyver, amiben a pajzsokat is átütő, valódi töltények vannak" - magyarázta.

A védőfelszerelések sebezhetőségéről megkérdeztük a rendőrséget is, ott azonban nem kívánták részletezni, hogy mit bírnak ki a rendőrségi pajzsok és testvédők. Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője az [origo] kérdésére annyit mondott, hogy az újonnan beszerzett felszerelés minden európai szabványnak megfelel, a különböző fegyverekkel szembeni viselkedéséről pedig néhány héten belül fognak bemutatót tartani a sajtó számára.

Visnovitz Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!