Meghívták a Fidesz alelnökét is a koalíciós vitára

Vágólapra másolva!
A több-biztosítós egészségügyi modell ellen tiltakozott vasárnap a Fidesz a lovasberényi koalíciós egyeztetés helyszínén. Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke megkérte a demonstráló Pelczné Gáll Ildikót, hogy menjen be vele az egyeztetésre, a Fidesz alelnöke nem élt a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

"Több biztosító, kevesebb kórház" - többek között ilyen feliratú transzparensekkel tiltakozott a Fidesz vasárnap a lovasberényi koalíciós egyeztetés helyszínén, ahol az MSZP és az SZDSZ politikusai az egészségbiztosítási reformról tárgyaltak. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke elmondta: elutasítják a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését.

Az ellenzéki párt alelnöke szerint a több-biztosítós modell kialakításával az egészségügyi ellátás nem alapjog lesz, hanem kiváltsággá fog átalakulni. A politikus szerint a több-biztosítós rendszerrel az egészségügyi kassza privatizációja történik meg. Ráadásul hosszú várólisták kialakulását eredményezni majd.

Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke azt kérte az ellenzéki politikustól, hogy menjen be vele az egyeztetésre, és ott mondja el pártja álláspontját. A Fidesz alelnöke nem élt a lehetőséggel, azt mondta: az egészségügy átalakításáról országgyűlési javaslatot terjesztenek elő, mert ennek a vitának a parlamentben a helye.

Az SZDSZ azzal a vegyes modellel készült az egyeztetésre, amelyet Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ismertetett a múlt héten. A tervezet lényege, hogy fennmaradna az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amely a profitorientált biztosítók mellett működne a jövőben. Mindez azért jelent kompromisszumot, mert az SZDSZ korábban kizárólag az egymással versengő magánbiztosítókban gondolkodott.

Két SZDSZ-es forrásunk is megerősítette, hogy az SZDSZ olyan - a liberális párthoz közel álló - szakértőkkel készült a koalíciós vitára, mint Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Csillag István egykori gazdasági és Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter. Az MSZP is vitt szakértőket az egyeztetésre, többek között a korábban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) dolgozó Orosz Évát.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről