Veszélybe kerülhet Tokaj világörökségi címe

Vágólapra másolva!
Az UNESCO megbízásából készült jelentés szerint indokolt lenne felfüggeszteni a világörökségi területre tervezett szerencsi szalmaégető erőmű építését - írja a Magyar Nemzet. Ellenkező esetben a világörökségi bizottság akár meg is vonhatja Tokaj-Hegyalja világörökségi címét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet birtokába jutott az UNESCO párizsi központjának megbízásából készült jelentés, amely félti a világörökség részét képező Tokajt a tervezett szerencsi szalmaégető erőmű építése miatt. Szerencs önkormányzata úgy módosította a helyi szabályozási tervet, hogy az több mindenben sem felel meg az országos területrendezési tervnek - írja a lap.

Az erőmű építése így kaphatott meg minden hatósági engedélyt, de a beruházás aggályos a világörökségi területre nézve a jelentés szerint, ezért az építkezés felfüggesztését kérik a kormánytól. A lap szerint a beruházás mögött Hujber Ottó "szocialista kötődésű vállalkozó" áll.

A szerencsi erőmű építése ellen már többször tiltakoztak civil egyesületek. A jelentést júniusban, a világörökségi bizottságban tárgyalják majd meg, ahol kedvezőtlen döntés esetén megvonhatják a Tokaj-Hegyaljára kiadott világörökségi címet Magyarországtól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!