Csütörtökön már a sztrájkra készülnének a BKV-sok

Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy lesz BKV-sztrájk pénteken, miután a cég vezetősége és a szakszervezetek közötti keddi tárgyalás is eredménytelenül ért véget. A szakszervezetek ráadásul kérik, legkésőbb szerda éjfélkor zárják le a tárgyalást, hogy legyen idejük felkészülni a sztrájkra.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között a keddi tárgyaláson sem - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az MTI-vel. Nemes szerint az esetleges pénteki, egész napos munkabeszüntetés olyan felkészülést igényel, ami miatt csütörtökön már ezzel kell foglalkozniuk, így csak szerda éjfélig van lehetősége a feleknek a meggyezésre.

A szakszervezetek a járatritkítási terv és a csoportos létszámleépítés visszavonását, a munkakörülmények javítását akarja, és kéri, hogy kapjon szerepet a céges döntések előkészítésében.

"A tárgyalásokon patthelyzet alakult ki, azért is, mert a főváros tegnap bejelentette, hogy Volán-buszokkal pótolná a főváros főbb közlekedési vonalain a kieső járatokat április 18-án" - mondta Nemes Gábor. Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője szerint a közlekedési társaság vezetősége és a főváros vezetése is azon fáradozik, hogy a közvéleményt a szakszervezetek ellen hangolja, ahelyett, hogy a megegyezésre törekednének. Mindkét szóvivő szerint a valós problémákat kellene a közvélemény elé tárni, azt, hogy miért van ilyen helyzetben a BKV.

A szakszervezetek változatlanul nem akarnak részt venni abban a négy munkacsoportban, amelyeknek a paraméterkönyv végleges kialakítása lenne a feladata. Az érdekképviseletek azt kérik: vonják vissza a járatritkítási tervezetet, és együtt kezdjenek bele egy teljesen újba.

A kilátásba helyezett pénteki egész napos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról jelenleg folynak az egyeztetések: a BKV nemrég azt közölte, hogy 50 százalékos minimum alá nem tud menni. Az egy hete hétfőn tartott félnapos munkabeszüntetésen, a nem sztrájkoló alvállalkozókkal együtt is csak a hét százaléka üzemelt a normális szolgáltatásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről