A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kínai egyetemisták tűntek el Pécsről

Vágólapra másolva!
21 kínai diák tűnt el a pécsi egyetemről, ahová korábban beiratkoztak. A diákokat - akikről azt gyanítják, hogy csak a vízum miatt iratkoztak be a magyar egyetemre - a hatóságok keresik. Távol-keleti diákok nem először ügyeskednek hasonlóan, néhány diákközvetítő ügynökség valójában emberkereskedelemmel foglalkozik - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Szökésben van 21 kínai diák, akik a pécsi egyetemre iratkoztak be, de egyszercsak eltűntek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézkedett az ügyben. A diákokat körözik, és ha az unió valamelyik országában rájuk találnak, kiutasítják őket - írja a Népszabadság. A 21 diák egy nap alatt tűnt el, szó nélkül kiköltöztek az egyetem vendégházából.

A lap szerint számos magyar egyetem már óvatos a Távol-Keletről érkező hallgatókkal. Tapasztalataik szerint ugyanis az angol nyelvű képzésekre - ahová ügynökségek közvetítik a diákokat - beiratkozott hallgatók egy része valójában nem tanulási céllal érkezik Magyarországra, hanem az unióban való szabad mozgáshoz szükséges papírokra, vízumra és tartózkodási engedélyre vadászik. A 21 pécsi diák mindegyikét ugyanaz az ügynökség küldte Fujian tartományból - mondta a lapnak a PTE nemzetközi oktatási központjának vezetője, Kajdy Ella.

Nem jelentős

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központja kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elmúlt 5-6 évben nem volt jelentős az ilyen esetek száma. Végh Zsuzsanna főigazgató elmondta: a külföldi hallgatók száma alig éri el az ezret, ehhez képest az egy-két tucat szökevény minimálisnak tekinthető. Szerinte az elkövetők nagyrészt ázsiai, afrikai országokból érkezett diákok.

Mint mondta: az oktatási intézmények által kiadott dokumentumok is kellenek ahhoz, hogy kiállítsák a Magyarországra érkező diákok vízumát. Ilyenkor az oktatási intézménynek kell ellenőrizniük, hogy a külföldi diák mennyi ideig akar az országban maradni.

Rádli Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Főosztályának osztályvezető-helyettese azt MTI-nek elmondta: a diákok minden esetben minimum egy szemeszterre tudnak beiratkozni, de átlagosan 3-4 évig szoktak maradni.

A főosztályvezető-helyettes úgy nyilatkozott, hogy minden esetben a főiskoláknak, egyetemeknek kell meggyőződniük arról, hogy a hallgatók huzamosabb ideig akarnak-e az országban maradni. A felvételi elbeszélgetésen az erre vonatkozó kérdéseket a tanulóknak fel kell tenni. Arról azonban sem a hivatal, sem az egyetem nem tudott tájékoztatást adni, hogy a Pécsi Tudományegyetemnek volt-e arra vonatkozó információja, hogy a kínai hallgatók mennyi időre tervezték a tartózkodásukat.

A pécsi egyetemen az elmúlt tíz évben ötven kínai diák szerzett diplomát. A legtöbben az angol nyelvű közgazdászképzésben vettek részt. A múlt esztendő végén ugrásszerűen megnőtt a kínai diákok érdeklődése a PTE iránt: novembertől mostanáig 87-en jelentkeztek az egyetem három hónapos angol nyelvű előkészítő kurzusára. Februárban öt kínai diák kezdte el Pécsett az intenzív angol kurzust, ők a napokban vizsgával zárják a több százezer forintba kerülő tanfolyamot.

Korábban 96 diák tűnt el

A Kodolányi János Főiskolán néhány éve 98 Bangladeshből és Indiából érkezett diák kezdett el turizmust tanulni, néhány hét után azonban kettő kivételével eltűntek. A két országból az eset óta a Kodolányi nem fogad diákokat. Az ügy hátterében ez esetben is az állhat, hogy a diákközvetítőként bemutatkozó ügynökségek fő profilja valójában az emberkereskedelem.

A Corvinus Egyetemen is óvatosak az ázsiai és afrikai diákok felvételekor. Az egyes népszerű angol nyelvű szakokra csak azok jutrhatnak be, akiket az egyetem saját ügynökei hoznak, és teljesítenek egy matematika tudáspróbát. Legutóbb márciusban jelent meg egy közvetítő, akiről gyanították, hogy emberkereskedelemmel foglalkozik: egy férfi, aki nigériai egyetemi tanárnak mondta magát, azt kérte, hogy húsz tanítványa hadd tanuljon Budapesten két hétig. A Corvinus Egyetem viszont megkereste az emlegetett nigériai iskolát, ahol nem tudtak sem a tanárról, sem a húsz diákról - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!