Külföldre menekült APEH-adósokra vadásznak

Vágólapra másolva!
Egy alig megközelíthető tanyára jelentette be székhelyét négy cég, amelyek vezetőit nem találja sem az APEH, sem a rendőrség. Az adóhivatal elfogatóparancs kiadását kérte ellenük.
Vágólapra másolva!

Négy észak-magyarországi társaság külföldi tulajdonosai és képviselői ellen adtak ki elfogatóparancsot, miután cégeik csaknem egymilliárd forinttal tartoznak az adóhatóságnak, ők maguk pedig külföldre távoztak.

Tóth István Ferenc, az APEH régiós igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta: félmilliárd forintnyi adóhiányt állapított meg az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága a négy cégnél. A cégeknek a szankciókkal együtt csaknem egymilliárd forintot kellene befizetniük az adóhatóság pénztárába.

Az elmúlt időszakban az APEH látókörébe került több olyan vállalkozás is, amelyek képviselői az ellenőrzés hírére székhelyük megváltoztatásával próbáltak menekülni. A vizsgálatban érintett négy társaság egy folyó árterében meghúzódó bérelt tanyára jelentette be székhelyét - közölte Tóth.

Mivel a társaságok képviselői többszöri idézésre sem jelentek meg az adóhatóságnál, a nehezen megközelíthető tanyán pedig az ellenőrök semmit és senkit nem találtak, ezért büntetőfeljelentést tettek. Azonban a rendőrség sem találta meg a cégek külföldi tulajdonosait, képviselőit, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Ezzel az eljárással az adóhatóság elérte, hogy a külföldi állampolgárok Magyarországra csak büntetőjogi felelősségre vonás terhével utazhatnak be, és megakadályozta, hogy az országban további cégeket hozzanak létre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről