Lendvai: A nyugdíjasok harmadát érintené a megszorítás

Vágólapra másolva!
Csak a nyugdíjasok harmadát érinti majd a 13. havi nyugdíj maximálása - mondta szerdán Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A szakszervezetek közben újraélesztik sztrájkbizottságukat, hogy megvédjék a közalkalmazotti béreket, tőlük ugyanis a kormány jövőre teljesen elvenné a 13. havi fizetést.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasok kétharmadát nem, mintegy kilencszázezer nyugdíjast viszont hátrányosan érinthet a 13. havi nyugdíj 80 ezer forinton való maximálása - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjel szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A pénzügyi válság megoldására a kormány kedden javasolta többek között azt, hogy a 13. havi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltőknek jusson, és ott se haladhassa meg a 80 ezer forintot a jövő évben.

Lendvai szerint a hárommillió nyugdíjas közül mintegy 2,1 milliónak a nyugdíja most sem nem éri el az átlagnyugdíj összegét, a 80 ezer forintot, ezért az ő életükben semmilyen változás nem történik a tervezett intézkedéssel. "Marad a 13. havi nyugdíj rendszere, mindenkinek kiviszi havonta a postás a nyugdíját, ebbe senki sem nyúl bele "- hangsúlyozta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy a 13. havi nyugdíjnak "lesz egy plafonja és lesz egy küszöbe".

A helyzetet ugyanakkor bonyolíthatják azok a nyugdíjasok, akiknek az átlagnál alacsonyabb juttatás jár, de a nyugdíjkorhatár előtt mentek nyugdíjba - a kormány tervei szerint ugyanis nekik többé nem járna a 13. havi juttatás, tehát ők is rosszabbul járnak. A 62 éves korhatár a rokkantnyugdíjasokra ugyanakkor nem vonatkozik, ők ez alatt is megkapják a 13. havi juttatást - magyarázta Lendvai.

Sztrájkbizottság a 13. havi bérért

A válságról tartott keddi egyeztetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt is javasolta, hogy 2009-ben a közszféra dolgozóinak ne járjon a 13. havi bér. A bejelentés után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége közölte, hogy alapvetően készek a megegyezésre, de úgy vélik, hogy a válságból való kilábalás költségeit nem szabad csupán a bérből és fizetésből élőkre hárítani.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) viszont azonnali tárgyalásokat sürgetett a kormány képviselőivel, és kezdeményezte az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tevékenységének felújítását, mivel az érdekvédelmi szervezet szerint a közszolgálati bérek befagyasztásával és a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban a kormány egyoldalúan felmondja a tavaly februárban kötött megállapodást.

A hivatkozott megállapodásban a kormány azt vállalta, hogy 2009-től 4 százalékkal növeli a köztisztviselők és közalkalmazottak béreit, és jövő évtől decemberben fizeti ki a 13. havi fizetést. "A közszolgálati intézményektől és az ott dolgozóktól már nincs mit elvonni" - idézi a szerdai Népszabadság Varga Lászlót, a SZEF elnökét.

A SZEF kedden kiadott közleményében azt írja, hogy "semmilyen körülmények között sem adható fel a közszolgálatban dolgozók és az onnan nyugdíjazottak érdekeinek következetes védelme", még akkor sem, ha az ország nehéz helyzetben van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!