Vágólapra másolva!
Befagyasztják a miniszterek és államtitkárok fizetését 2009-re. A kormány tagjainak fizetése így nem fog növekedni jövőre, és jutalmat sem kapnak. A gazdasági válság miatt meghozott döntést a szerdai kormányülés után jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Befagyasztja a kormányfő a miniszterek, államtitkárok és a saját fizetését is 2009-re a pénzügyi válság miatt - írta szerdán a Blikk. A kormány tagjainak - 15 miniszternek és 21 államtitkárnak - fizetése egyáltalán nem fog növekedni jövőre, és jutalmat sem kapnak. A döntést hivatalosan a szerdai kormányülést követően jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Mint mondta, a kormánytagok elfogadták, és tudomásul vették erre vonatkozó kérését. Ehhez jogi felhatalmazásra is szükség van, így néhány jogszabályon változtatni kell - tette hozzá.

A döntés inkább szimbolikus jelentőségű, a valós megtakarítás ugyanis 3,9 százalékos átlagos inflációval és ennek megfelelő béremeléssel számolva havi 1,5 millió forint, éves szinten 18 milliós megtakarítást jelent.

Gyurcsány arról is döntött: idén év végén az említett vezetők pénzjutalmat sem kapnak. A Blikk szerint a kormányfő úgy látja, ha a nemzeti csúcson a pénzügyi válság miatt önmérsékletet kért a munkaadóktól és munkavállalóktól, a családoktól, a diákoktól és a nyugdíjasoktól, akkor a kabinetnek is kell önmagán spórolnia. Maga a miniszterelnök eddig sem vette fel a fizetését, azt minden hónapban jótékony célra ajánlja fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!