Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Tízmilliókat örököl évente az állam

Vágólapra másolva!
Évente 8,5-11 millió forintot örököl az állam. A hagyatékok értékesítéséből származó bevételt az államadósság csökkentésére fordítják - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az államra hagyott ingóságok kiárusításából évente 8,5-11 millió forint bevételre tesz szert az állami tulajdonban lévő Kiving Kft. Tavaly összesen 850 esetben örökölt a cég, és idén is hasonló számot várnak - írja a Népszabadság.

2007-ben 59 betétkönyvet és tíz kocsit hagytak az államra 52 millió forint értékben. A nagyobb bevételt jelentő ingatlanok értékesítését viszont leállították. Így a tavaly állami tulajdonba került öt lakóház és 19 lakás egyelőre üresen áll, az értékesebbeket őrzik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek előbb meg kell vizsgálnia, hogy az ingatlanok alkalmasak-e állami feladatok ellátására, például hajléktalanok elhelyezésére.

A hatályos törvények szerint kincstári vagyonnak kell tekinteni a végrendelet útján illetve örökös híján az államra hagyott értékeket.

A végrendelettel kisemmizett rokonok ugyanakkor nem mindig fogadják el az elhunyt végakaratát és bírósághoz fordulnak. A győzelemre ugyanakkor kevés esélyük van a lap szerint, mert az alakilag hibás végrendelkezések esetén is az állam örököl. Az örökséget az állam nem utasíthatja vissza, a hagyatékot terhelő tartozásokért viszont csak az örökség erejéig felel. A hagyatékok értékesítéséből származó bevételt az államadósság csökkentésére fordítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről