200 millióval adós a zalai kórház

Vágólapra másolva!
200 millió forintos tartozást halmozott fel a Zala Megyei Kórház, ennyi a 30 napon túli, ki nem fizetett számláinak összege. Jövőre az elvonások miatt még nehezbb helyzetbe kerülhet az intézmény. A megyei közgyűlés úgy döntött, 200 milliós kamatmentes kölcsönt ad a kórháznak.
Vágólapra másolva!

Meghaladja a 200 millió forintot a Zala Megyei Kórház 30 napon túli, ki nem fizetett számláinak összege - közölte Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az egészségügyi és szociális bizottság ülését követő sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen. A kórház rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került, jövőre pedig az elvonások miatt még nagyobb adósságcsomagot kell maga előtt görgetnie, ami akár fennakadásokhoz is vezethet.

Manninger Jenő szerint a hiányban szerepet játszik, hogy a közalkalmazottak 13. havi fizetését a kormány nem folyósította, a parlament elé terjesztett jövő évi költségvetés pedig újabb pénzkivonást jelenthet. A kórháznak nem marad anyagi forrása a műszerbeszerzésekre, ezért a stratégiai fontosságú eszközök beszerzésére a megyei önkormányzat maximum 10 évre szóló, 200 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosít. A támogatást kötvények kibocsátásából nyújtják.

A bizonytalan gazdasági helyzetben elhalasztják a kórház gazdasági társasággá alakítását - mondta Fekete Zoltán, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. A számítások szerint ugyanis 2007-2008-ban 446 millió forinttal csökkent volna a kórház bevétele, ha gazdasági társaság formájában működött volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!