Másfél órát vitáztak egy elhunyt beteg fölött

Vágólapra másolva!
Másfél óra vita után vette át a kiskunhalasi kórház azt a beteget, aki szállítás közben vesztette életét egy Kecelről érkező mentőautóban. Az intézet a mentőket hibáztatja, az Országos Mentőszolgálat szerint azonban helyesen jártak el munkatársai. Az Egészségbiztosítási Felügyelet eljárást indít - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A kiskőrösi mentők Kecelről szállítottak egy férfit a HospInvest Zrt. által működtetett kiskunhalasi kórházba, miközben azt az utasítást kapták a központtól, hogy álljanak meg a közelben lévő imrehegyi orvosi rendelőnél, mert újra kell éleszteni egy beteget. Eközben a keceli beteg állapota is rosszabbodott, így őt is megpróbálták újjáéleszteni, de sikertelenül, írja a Magyar Nemzet csütörtökön.

Ezután az elhunytat a kiskunhalasi kórházba szállították, ám az ügyeletes orvos nem akarta átvenni, mert szerinte Kecelre kellett volna vinni. A kórház végül másfél óra vita után vette át az elhunyt beteget.

A mentők azt mondják, hogy ilyenkor azt a jogszabályt kell figyelembe venni, amely szerint a mentőautóban elhunyt beteget a legközelebb eső patológiai osztályra kell beszállítani.

Lengyel János, az intézet orvosigazgatója a lapnak azt mondta, hogy a mentősök által említett jogszabály arra az esetre vonatkozik, ha a beteg szállítás közben veszti életét. Ebben az esetben azonban az autó Imrehegyen megállt, a helyszínen pedig tartózkodott egy ügyeletes orvos, aki jogosult a halál beálltának megállapítására, ami után a halottat vissza kellett volna szállítani Kecelre. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a mentőegység helyesen járt el. Az Egészségbiztosítási Felügyelet eljárást indít az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről