Visszafelé áramlott a gáz Európából

Vágólapra másolva!
Vészüzemmódban van az ukrajnai gázvezetékrendszer, miután a gázszünet után a gázvezetékek többségében a földgáz visszafelé áramlott a gáztározókból. A hatvanéves vezetékrendszerben korábban nem fordult elő ilyesmi.
Vágólapra másolva!

Vészüzemmódban van az ukrajnai gázvezetékrendszer, ezért az illetékes ukrán hatóság megszigorította a vezetékrendszer ellenőrzését. Erre azután került sor, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások ideiglenes leállítása miatt a gázvezetékek többségében a földgázt visszafelé áramoltatták a gáztározók irányából.

A vezetékrendszer még a szovjet időkben épült, több mint 60 éve. Azóta egyszer sem fordult elő, hogy megváltoztatták volna a gázáramlás irányát - mondta a hatóság képviselője. Szerinte ezért nem lehet tudni, milyen következményekkel járt a legutóbbi változás.

A Naftogaz ukrán gázipari cég első elnökhelyettese, Ihor Didenko szerdán közölte: az ukrán cég 2009 első negyedévében, és az év egészében a szokásosnál kevesebb orosz földgázt vásárol. Didenko azt mondta, hogy Ukrajna az idei első negyedévben 5 milliárd köbméter orosz földgázt importál az ilyenkor szokásos 12 milliárd köbméter helyett. Éves vásárlása is visszaesik, az elmúlt évek 55 milliárd köbméter átlagáról 40 milliárdra.

Az első negyedévre vonatkozó 5 milliárd köbméter földgázért Ukrajna ezer köbméterenként 360 dollárt fizet. Tavaly jóval kevesebbért, 179,50 dollárért vásárolt orosz földgázt. A második negyedévben 10,5 milliárd köbmétert vásárol 270 dollárért ezer köbméterenként. A harmadik negyedévi gázimport 12 milliárd köbméter lesz 219 dollárért ezer köbméterenként és az idei utolsó negyedévben 12,5 milliárd köbméter orosz földgázt hoz be Ukrajna ezer köbméterenként 162 dolláros áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről