Három nő vezeti az MSZP EP-listáját

Vágólapra másolva!
Göncz Kinga, Herczog Edit és Gurmai Zita vezeti az MSZP listáját az európai parlamenti választáson. A listát szombaton hagyta jóvá a párt választmánya.
Vágólapra másolva!

Véglegesítette európai parlamenti listáját az MSZP választmánya szombaton. A listát Göncz Kinga külügyminiszter vezeti, őt a jelenleg is EP-képviselőként dolgozó Herczog Edit és Gurmai Zita követi.

A listán az elnökség által javasoltaknak megfelelően alakult a további sorrend: Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs, Cserey Gyula, Kökény Mihály, Harangozó Gábor és Dobolyi Alexandra. Ketten, Cserey Gyula, a párt nemzetközi titkára és Kökény Mihály országgyűlési képviselő újonnan kerülhet az Európai Parlamentben. A választmány és az országos elnökség közös javaslatáról a március 21-22-i kongresszus hozza meg a végső döntést.

A választmány egyhangúlag hagyta jóvá a listavezető személyét, aki május 1-vel lemond miniszteri posztjáról. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke április 20-án jelöl új külügyminisztert Göncz helyére. Az eseményről sajtótájékoztatón beszámoló Gyurcsány azt mondta, a szocialista képviselők nem azért mennek Brüsszelbe, hogy a belpolitikai vitákat folytassák az EP-ben.

Az MSZP határozott és offenzív kampányra készül, elsősorban a júniusi választást megelőző hetekre összpontosítva. A jelöltek határozott szerepet fognak vállalni a kampányban. Ugyanakkor Magyarország nem kampányokról szól, az nem befolyásolhatja a kormányzás fő irányát, amely a gazdasági válság kezeléséről szól - mondta Gyurcsány.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választmány ülésén nem számszerűsítették, hány mandátummal lennének elégedettek. Hozzátette, konkrét feladatokat szabtak a leendő európai parlamenti képviselőiknek, ilyen az euró mihamarabbi bevezetése, és az, hogy a következő költségvetési ciklusban is megfelelő fejlesztési forrás legyen Magyarország számára.

A lista további helyein sorrendben a következő politikusok szerepelnek: Lévai Katalin, Baráth Etele, Szabó Zoltán, Pápai Gábor, Szabó Vilmos, Korányi Dávid, Kozma József, Földes György, Tüttő Kata, Szabadkai Tamás, Szabó László, Horváth György. A lista 24. helyén szerepel Ágh Attila politológus, míg az 57. helyen Csikós Árpád roma származású politikus. A 66 fős listát Ujhelyi István alelnök zárja.

A Fidesz szerint mindegy, hogy az MSZP kiket jelölt, mert a szocialisták a reménytelenséget jelentik Magyarországnak, a KDNP szerint pedig sem a parlament, sem az ország működésében nem fog nagyon feltűnni Göncz Kinga távozása. Már korábban megszületett a döntés arról, hogy a Fidesz-KDNP listáját Schmitt Pál, az SZDSZ listáját pedig Szent-Iványi István vezeti. Az MDF Bokros Lajost kérte fel a listavezetésre. Az EP-választást várhatóan június 7-én tartják Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!