16 rendőrt vádolnak korrupcióval

Vágólapra másolva!
Korrupcióval vádolt autópályarendőrök ellen indul bírósági eljárás a miskolci nyomozó ügyészség vádemelése nyomán. Az ügyben két évig nyomoztak, ezután 16 rendőr és 5 segítőjük ellen emeltek vádat. Több rendőr hagyta magát lefizetni az autómentő vállalkozók által, máskor a szabályosnál jóval magasabb díjakat számoltak fel az autósoknak az autómentésért. Egy volt rendőrparancsnok is érintett, aki jogtalan előnyhöz juttatott egy vállalkozót a vád szerint.
Vágólapra másolva!

21 ember ellen emelt vádat a miskolci nyomozó ügyészség korrupció miatt, közülük 16 rendőr. A vádemelés két évig tartó nyomozást követett - közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A vád szerint az érintett 16 rendőr több mint ötvenszer hamisította meg a rendőri jelentéseket, vagy a helyszíni baleseti szemle jegyzőkönyveit.

A rendőröket kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetéssel és közokirat-hamisítással vádolják, a velük együttműködő vállalkozókat és alkalmazottaikat vesztegetéssel és csalással. Előbbiek 5-15 év, utóbbiak több mint 7 év börtönt kaphatnak, ha a bűnösségük bebizonyosodik. Vádat emeltek június 17-én többek között az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) Autópálya Rendőrség káli alosztályának parancsnoka, és a káli és emődi őrs több rendőre ellen is. Vádlott lett három vállalkozó is, aki szerződés alapján végzett autómentést és -szállítást az M3-as és az M30-as autópályán, és a vállalkozók két alkalmazottja is. Mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Az ügy előzménye Martossy szerint, hogy a Rebisz 2005 áprilisában szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval, hogy a káli alosztályhoz tartozó M3-as szakaszokon végezzen autószállítást, ha baleset miatt azt a rendőrök megrendelik. Az egyik vádlott - aki akkor a káli alosztálynál parancsnok volt - azonban elintézte, hogy az autómentések egy részét továbbra is egy másik vállalkozóval végeztessék, vagyis utóbbit folyamatosan jogtalan előnyhöz juttatta

Az autószállítások során rádaásul az előírtnál jóval magasabb díjakat számoltak fel. Többször külön díjat számoltak fel speciális mentés jogcímen annak ellenére, hogy a szerződésekben vállalták: ilyet nem kérnek, mint ahogy éjszakai és ünnepnapi pótlék, hétvégi pótdíj, közúton kívüli mentés, várakozási díj jogcímen sem.

Az autómentéseket végző vállalkozók a vád szerint rendszeresen jogtalan előnyt ígértek, illetve pénzt adtak át egyes, a baleseteknél intézkedő rendőröknek azért, hogy a működésképtelen gépjárművek elszállításáról őket értesítsék. A szállítási díj körülbelül tíz százalékának megfelelő összeget adtak át a rendőröknek, csaknem 200 esetben került sor ilyen módon autószállításra. A rendőrök, hogy leplezzék tevékenységüket, több mint ötvenszer hamisították meg a rendőri jelentéseket vagy a baleseti helyszíni szemle jegyzőkönyvét. A ténylegesen átadott összegek 3 ezer és 12 ezer forint között voltak a nyomozás adatai szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!