Leterhelheti az orvosokat az influenza oltás beadása

Vágólapra másolva!
Komoly terhet jelenthet a háziorvosoknak, hogy néhány hét alatt kell beoltani a lakosság több mint felét az új típusú influenza ellen - írja a Népszabadság, amelynek cikkéből kiderül az is, hogy az oltások finanszírozása körül is vannak kérdőjelek.
Vágólapra másolva!

Példátlanul sok influenza elleni védőoltást - hatmilliót az új influenza ellen, 1,3 milliót a szezonális influenza ellen - kell októberben beadni Magyarországon - írja a Népszabadság, amelynek cikkéből kiderül, hogy a végrehajtást több tényező is bonyolítja.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos a lapnak azt mondta, hogy legalább öt percre van szükség egy oltáshoz, mert azt mindenkinél meg kell előznie egy általános orvosi vizsgálatnak, az oltóanyaggal kapcsolatos tájékoztatásnak, és van némi adminisztrációs kötelezettség is. A lap szerint ez azt jelenti, hogy még a legügyesebb háziorvosok sem képesek óránként 10-12 embernél többet beoltani, és így egy átlagos háziorvosi körzetben a munka csak úgy végezhető el, ha a napi négyórás rendelési idő alatt más beteget nem látnak el.

Komáromi szerint ez elképzelhetetlen, ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy az egészséges embereket nem is szabad a betegekkel együtt várakoztatni. Így az oltásokat várhatóan a rendelési időn túl lehet beadni. A Népszabadság szerint a szabályok alapján a háziorvosoknak plusz pénz is jár az oltások beadásáért, ami összességében akár 6-7 milliárd forintra is rúghat.

A lap szerint az Egészségügyi Minisztériumtól nem tudott választ adni arra, honnan biztosítják a pénzt az oltóanyagok megvásárlására és az orvosi munkadíj kifizetésére. A tárca annyit közölt, hogy a kormány megrendelte az oltóanyagot, a miniszter pedig megbízta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy az oltások lakossághoz való eljuttatásával és beadásával kapcsolatos logisztikai problémákra találjanak megoldást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!