A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Indokolt esetben elengedné a parkolási bírságot az ombudsman

Vágólapra másolva!
Kifogásolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy egyedi esetekben, méltányosságból nem lehet elengedni vagy csökkenteni a parkolási szabálytalanságért kiszabott pótdíjat. Szabó Máté javasolja a fővárosi parkolási rendelet módosítását.
Vágólapra másolva!

A parkolási társaságok egyedi esetekben, nyomós indok alapján engedhessék el vagy csökkenthessék a pótdíjat, illetve tegyék lehetővé az ügyfeleknek a részletfizetést - ezt javasolja Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnek. Az állampolgári jogok biztosa egy konkrét ügyet vizsgált: a panaszos orvoshoz vitte a feleségét, autójával beállt egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyre. A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ezért jogtalan parkolás miatt csaknem 110 ezer forint pótdíjat rótt ki rá.

A büntetés befizetésétől annak ellenére sem tekintettek el, hogy a panaszos felesége 82 százalékos rokkantságát 2006 óta orvosi szakvélemény igazolja. A mozgássérülteket megillető előző várakozási engedélye lejárt ugyan, az új kiállítása már folyamatban volt. Ráadásul kisnyugdíjasként a pótdíj mértéke az ombudsman hivatalának közleménye szerint a megélhetésüket veszélyezteti.

Az ombudsman hiába kereste meg a parkolási társaságot, nem voltak hajlandóak egyedi módon kezelni az ügyet. A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szerint erre nincs is lehetőség, mivel a rendeletben nem szerepel, hogy méltányossági eljárás keretében a pótdíjat elengedhető, mérsékelhető vagy részletekben fizethető.

Szabó Máté ezzel szemben úgy gondolja, hogy amit a jogszabály kifejezetten nem tilt, csupán nem szabályoz, arra a parkolási társaságnak mint közszolgáltatónak az alkotmány és a jogi alapelvek alapján lehetősége volna. Ezért szerinte a társaság a pótdíj fenntartásával "a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott".

Szabó Máté kezdeményezte, hogy a parkolási kft. méltányosságból vonja vissza a pótdíjat, a Fővárosi Közgyűlésnek pedig javasolta, módosítsa a rendeletét úgy, hogy a parkolási társaságnak a jogszabály alapján lehetősége legyen a méltányossági eljárásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!