Újabb zűrös ügyre bukkantak az MNV-nél

Vágólapra másolva!
Állítólag szabálytalanul felbontott pályázatok és visszadátumozott dokumentumok miatt rendelt el belső vizsgálatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, aki egyben felfüggesztette a cég Pest megyei irodavezetőjét. Budai Gyula, a Fidesszel szövetséges Magosz igazgatója szombaton azt állította: az illetékes vezérigazgató-helyettes nem is írhatta alá a 2500 hektár föld bérletét érintő dokumentumot, hiszen akkor egy másik ügyben épp bíróság előtt állt.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal felmentette munkaköréből Balogh Tamást, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Pest megyei területi iroda megbízott vezetőjét a vagyonkezelő vezérigazgatója, Kamarás Miklós - közölte a cég hétfőn az MTI-vel. A vezérigazgató utasította az MNV belső ellenőrzési irodáját, hogy haladéktalanul kezdjen vizsgálatot 2500 hektár Pest megyei földterület haszonbérletére kiírt pályázat miatt.

Az állami vagyont kezelő szervezet az utóbbi hónapokban többször is magyarázkodásra kényszerült ügyletei miatt. Ezek közül a legismertebb a sukorói ingatlancsere volt, amelyben ügyészségi vizsgálat is zajlik (erről szóló cikkeinket itt találja).

A Pest megyei irodavezető felmentésének háttere nem teljesen világos, de Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója (egyben a Fidesz választókerületi elnöke Szabolcs megyében) az MNV belső dokumentumaira hivatkozva, a múlt héten szombaton egy sajtótájékoztatón azt állította: a haszonbérletre érkezett pályázatokat idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.

Budai szerint a november 9-én a beérkezett pályázatokat a Pest megyei területi irodán arra nem jogosult emberek felbontották, majd felbontva juttatták el az MNV-hez. A felbontás után, november 10-én egy visszadátumozott ügyirattal próbálták legalizálni a jogtalan lépést úgy, hogy visszamenőlegesen nevezték ki annak az értékelő bizottságnak a tagjait, akiknek minden pályázat felbontásánál jelen kell lenniük.

Az utólag készített ügyiratot Budai szerint aláírta Benedek Fülöp agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettes és Kamarás Miklós is. Benedek november 10-én, kedden 10 órától a Heves Megyei Bíróságon vett részt egy tárgyaláson (a vezérigazgató-helyettest hivatali visszaéléssel vádolják egy másik ügyben, amelyről részletesen itt olvashat), vagyis Budai szerint 9 óra 17 perckor - ami az MNV iktatásában szerepel - nem tudta aláírni az okiratot.

A Magosz-igazgató korábban már kérte a vagyonkezelőt felügyelő Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy menesszék Benedek Fülöpöt az MVM-től. Szerinte nem fogadható el ugyanis, hogy olyasvalaki foglalkozzon állami földek értékesítésével, aki ellen hivatali visszaélés miatt eljárás folyik. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, "meg fogja tenni a szükséges lépéseket".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről